Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O blanenskou radnici se vede boj. Jednání jsou složitá, připouští vítězné ANO

O budoucí koalici na blanenské radnici po komunálních volbách politici stále jednají. Současná koalice, která městu vládla přes 20 let, v těchto volbách nezískala většinu. Do zastupitelstva se navíc dostaly všechny kandidující strany. „Budeme rádi, když to uzavřeme do týdne,“ řekla lídryně kandidátky vítězného ANO.

V Blansku uzavíraly roky koalici ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Volba pro Blansko, po letošních volbách by ale měla jen 11 zastupitelů z 25. "Jednání jsou složitá, dojednáno není vůbec nic. Budeme pokračovat s dalšími subjekty, půjde o dvě až tři jednání," řekla Dražilová. Konkrétnější být z taktických důvodů nechtěla. Uvedla, že absolvovala tři jednání, z nich podle ní ale nic nevyplynulo. „Těžko se jedná, když dva subjekty dosáhly šesti zastupitelů," řekla Dražilová. Stejný počet zastupitelů jako ANO totiž získala i ODS se současným starostou Jiřím Crhou, kterého se nepodařilo kontaktovat. „Dnes to určitě neskončí, odhaduji tak za týden," uvedla blanenská jednička ANO Lenka Dražilová.

Obdobně se vyjádřil i současný místostarosta František Hasoň (KDU-ČSL). Jeho strana skončila ve volbách v Blansku třetí, získala tři mandáty. „Jednání stále probíhají, není nic jasného. Současná koalice nemá většinu, uvidíme, jak to dopadne," řekl Hasoň. Řekl, že jednání se konají napříč spektrem, nesešli se ale všemi, s některými jednali přes telefon. „Doufám, že během tohoto týdne se to ale podaří domluvit, protahovat to déle asi nebude dobře," uvedl.

Komunální volby v Blansku vyhrálo hnutí ANO, získalo šest mandátů v zastupitelstvu, které má 25 členů. Druhá skončila ODS také se šesti mandáty. Třetí KDU-ČSL bude mít tři zastupitele. Čtvrté uskupení FÓRUM Blansko má tři mandáty, dva zastupitele bude mít na pátém místě SPD. Šestí jsou Piráti se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadilo hnutí STAN s jedním zastupitelem. Na osmém místě skončila ČSSD s jedním mandátem, devátá KSČM získala také jeden mandát.

V Blansku v roce 2018 vyhrála ve volbách ODS a získala pět mandátů z 25. Stejný počet získalo i druhé hnutí ANO. Čtyři křesla v zastupitelstvu připadla KDU-ČSL, tři pro ČSSD stejně jako pro Volbu pro Blansko. Tři mandáty měla i KSČM, po jednom pak Piráti a SPD. Koalici vytvořily ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Volba pro Blansko. Starostou se stal občanský demokrat Crha.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky ANO, Blansko, volby, Komunál, ANO 2011, koalice, ODS, KDU-ČSL, ČSSD, Lenka Dražilová, Jiří Crha, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O blanenskou radnici se vede boj. Jednání jsou složitá, připouští vítězné ANO  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.