Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Viděli jsme medvědy, tvrdí lidé na Blanensku

Na Blanensku se údajně pohybuje medvědice s mládětem, na možný výskyt šelmy upozornil na webu Šebetova na Blanensku starosta Zdeněk Čížek. Medvědici podle něj spatřila rodina nedaleko oborského rybníka. Starosta řekl, že zřejmě nešlo o stín či divočáka. Před možným výskytem medvěda na starostův popud varovaly i okolní obce. Na varování před medvědem upozornil blanenský Deník.

„Žádáme občany, aby dbali zvýšené opatrnosti, v dané lokalitě se nepohybovali a nevenčili tam psy," stojí na webu Šebetova.

Podle starosty medvědici spatřila rodina, která se v lokalitě pohybovala. „Vzhledem k tomu, že to byla dospělá žena, její bratr a děti, vyhodnotili jsme, že skutečně neviděli jen nějaký stín v křoví nebo divočáka či zatoulaného psa," uvedl Čížek. Řekl, že se na ně žena obrátila s tím, že lesy jsou plné houbařů, tak aby situaci nepodcenili.

Čížek uvedl, že následně kontaktoval policii i sousední obce, které upozornění také vyhlásily. „Nikdo jiný výskyt medvěda zatím nepotvrdil, tak doufáme, že už odešel někam jinam," uvedl starosta. Podle něj je nejpravděpodobnější, že šelma utekla nějakému chovateli. „Během covidu skončila spousta cirkusů, někteří chovatelé si ta zvířata vzali domů, možná ten medvěd utekl někomu z nich," uvedl starosta.

Na jižní Moravě je výskyt medvěda ojedinělý, pokud šlo o medvěda, může jít o migrující zvíře nebo o zvíře, které uteklo právě chovateli. Svědectví o zahlédnutí medvěda na jihu Moravy přicházela v červnu 2019 z okolí Týnce a Tvrdonic na Břeclavsku, medvěda tehdy zachytila i fotopast u Bzence. Nebylo to tehdy poprvé, co se na Břeclavsko medvěd zatoulal. Lidé tuto šelmu viděli už v letech 2012 a 2015. Ani v jednom z případů nezpůsobilo zvíře žádné problémy nebo škody na majetku.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky ČR, příroda, medvěd, Blanensko, okres Blansko, Zdeněk Čížek, Šebetov, rodina, pes, okres Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Viděli jsme medvědy, tvrdí lidé na Blanensku  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.