Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Moravský kras jde do boje proti obytňákům. Lijí nám výkaly do řeky, štve strážce

Máme dost obytňáků, hlásí strážci z chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras. Oblíbená turistická atrakce se potýká v poslední době s náporem karavanů, které jejich majitelé parkují mimo vymezené lokality a kempy. Ochráncům vadí, že po lidech zůstává nepořádek a chystají nová opatření.

Moravský kras doplácí na současný trend, kdy si lidé stále více pořizují obytné vozy. Díky tomu se dostanou na místa, kam se normálně nevypraví. Například do zakoutí chraněné krajinné oblasti na sever od Brna, ve které jsou sice dostupné kempy, ale řidiči s oblibou odstavují obytňáky i na jiných místech. Například na okolních parkovištích u všech přístupných jeskyní, ve vesnicích či u propasti Macoha. Po odjezdu zůstává všude nepořádek.

Část lidí z obytných vozů se většinou chová sobecky a ve smyslu 'po mně potopa'. Prostě s odpadky si nedělají starosti, hlavně s těmi z toalet, přece je nebudou někam převážet a ekologicky likvidovat. Zaznamenali jsme i  případ, kdy cizinec odnesl z auta odpad svého WC a vylil ho do řeky Punkvy na Skalním mlýně v prostoru národní přírodní rezervace,“ popsal Antonín Tůma, zástupce vedoucího Správy CHKO Moravský kras.  

Kvůli nezodpovědným řidičům chystá přírodní rezervace nové opatření, pro které našli inspiraci v Rakousku či Slovinsku. Na území nainstalují zákazové cedule. Pokud je motoristé nebudou respektovat, čeká je postih.  

Ochrana přírody považuje kempování obytného vozu na parkovišti za táboření, které v chráněných krajinných oblastech a národních parcích je povoleno jen na určených místech. Myslíme, že si nikdo nedovolí nelegálně kempovat na parkovištích v národních parcích Rakouska, tak by to mohlo jít i u nás,“ uvedl Tůma. 

Podle strážců přírody lidé s obytňákem mají v lokalitě vyhrazené plochy. Doporučují například autokemp v Jedovnicích, tábořiště ve Sloupu, kemp Suchý u Boskovic nebo prostor na koupališti ve Křtinách. „Případně mohou být vyhrazena další místa na základě požadavku vlastníka pozemku, který zajistí potřebné sociální zázemí,“ dodal strážce Tůma. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Příroda, Obytňáky, Ochrana, Stráž, Nepořádek, Moravský kras, chráněná krajinná oblast, Antonín Tůma, Rakousko, Brno, Slovinsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

Ano, znám také jeden obytňák, který vylévá splašky po celé České republice. Ano, měli by ho zakázat.

Úterý, 9. srpna 2022, 08:32Odpovědět

Diskutér T.

Dosatek: Přetékající odpadkové koše, spousty pet lahví či plechovek. Stinná stránka turistiky se nevyhýbá ani nejvyšší hoře Česka. Podle správců národního parku jsou ale neukáznění hlavně polští turisté.

Článek
Na sociálních sítích se od víkendu sdílí fotografie hordy odpadků na zídce a v jejím okolí na Sněžce. Zaměstnanci národního parku i místní řeší problém dlouhodobě a shodují se, že je to čím dál horší.

„Štve mě, že lidé nectí pravidlo ‚co si do hor přinesu, to si z nich odnesu‘. U lanové dráhy nebo u nás na Poštovně samozřejmě koše jsou, aby turisté měli odpadky kde zanechat. Ale bohužel je spousta lidí schopná je strkat mezi kameny. A jakmile je někde malá hromádka, další něco přihazují,“ popsal Jan Štěpánek, jeden ze zaměstnanců nejvýše položené budovy v Česku – Poštovny na Sněžce - který byl i u pořízení fotografie.

Kupy odpadků uprostřed národního parku nejsou podle něj výjimečné. „Podobnou, trochu menší hromádku jsem fotil na stejném místě 20. července. Kolegové ji uklidili, ale kdyby se zvedl vítr, chytáme to po celém kopci,“ řekl Štěpánek.

Pondělí, 8. srpna 2022, 17:24Odpovědět

Diskutér T.

Český dobytek se nezapře..........pomalu na Sněžku autem a do přírody se přijet vykálet, popřípadě dovalit starý nepotřebný gauč z půdy a ten tam potom nechat uprostřed lesa pro srnky a zajíce jako obytňák na zimu....HNUS HNUS HNUS.

Pondělí, 8. srpna 2022, 16:58Odpovědět

Moravský kras jde do boje proti obytňákům. Lijí nám výkaly do řeky, štve strážce  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.