Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Adamově usadili na přestavované nádraží obří lávku pro pěší

Novou lávku pro pěší, která je součástí rozsáhlé rekonstrukce nádraží, mají v Adamově na Blanensku. Sto padesát tun vážící konstrukci usadil na betonové podpěry jeřáb. Stavební práce na železničním uzlu mají být hotové v prosinci.

Montáž mohutné lávky začala už na začátku roku. V Adamově ale přitahuje železný gigant pozornost místních až od pondělí, kdy byl usazen na staveniště. Jednotlivé části lávky, které tvoří těleso, přístupová rampa a schodiště, váží desítky tun. Při manipulaci na nádraží proto musela být stavba, která propojí druhou stranu kolejiště do Hybešovy ulice, provizorně podepřená.

Rozsáhlá rekonstrukce za 834 milionů korun slibuje v Adamově kromě vybudování lávky pro pěší také vytvoření dvou ostrovních nástupišť, parkoviště, obnovu kolejiště, novou protihlukovou stěnu či kompletní modernizaci výpravní budovy. Projekt je součástí oprav železniční trati mezi Blanskem a Brnem.

Adamov je bez kolejí i nádraží. Vlaková trať z Blanska do Brna se rekonstruuje

Železniční trať mezi Blanskem a Brnem podstupuje rozsáhlou rekonstrukci, kvůli níž se na trase na rok zastavil vlakový provoz. Součástí prací je také sanace tunelů, výměna trakčního vedení, oprava zastávek nebo přestavba nádražní budovy v Adamově.

Technika včetně velkého jeřábu zůstane v Adamově, kde se na rekonstrukci železničního uzlu pracuje od loňského podzimu, až do neděle. Lidé se po nové lávce projdou poprvé v polovině srpna. „Stavební práce i přes mírné komplikace probíhají podle plánu. Podařilo se nám již z větší části dokončit umělé stavby a začínáme s pracemi na nástupištích a železničním spodku,“ řekl k dosavadnímu průběhu rekonstrukce projektový mamanažer Swietelsky Rail CZ Jan Parchanski.

Zpoždění stavby neočekává ani šéf adamovské radnice Roman Pilát (nez.), podle kterého se regionální vlaky i rychlíky vrátí na trať na začátku prosince. „Stavba, na které se momentálně pracuje každý den, bude trvat ještě zhruba půl roku, pak bude podle plánů hotová. Od prosince začnou platit nové jízdní řády a skončí současné výluky,“ řekl Drbně starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB/Adamov a okolí.cz

Štítky Adamov, železnice, oprava, lávka, rekonstrukce, okres Blansko, SWIETELSKY Rail CZ s.r.o., Brno, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Adamově usadili na přestavované nádraží obří lávku pro pěší  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.