Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Blansko zatoužilo po novém a reprezentativním náměstí

Ambiciozní plán na zvelebení veřejné prostoru se zrodil v Blansku, kde místní radnice plánuje proměnu náměstí Republiky. Část prostranství, které aktuálně tvoří velké parkoviště, jeden strom a asfaltová plocha, doplní v blízké době zeleň i netradičně upravený mobiliář.

O oživení nepříliš pohledného prostoru tvořící náměstí Republiky se v okresním městě na sever od Brna mluví delší dobu. Nyní se zdá, že se prostranství dočká potřebné proměny. Radní se dohodli na tom, že v příštích týdnech začne rekonstrukce. Aktuálně hledá Blansko zhotovitele prací, jež vyjdou na bezmála 10 milionů korun. Pokud se podaří vše podle plánu, začne stavební ruch v květnu a potrvá do letních prázdnin. Po dokončení se lidé dočkají zpevnění ploch či chodníků na náměstí, nového veřejného osvětlení nebo mobiliáře. 

Stávající asfaltové plochy nahradí různé typy dlažby i zelené plochy s různými druhy vzrostlé vegetace. Prostorově přeřešeno bude také současné parkoviště, které nyní zaujímá podstatnou část upravované plochy. Nově se parkoviště lépe uspořádá a jeho plocha se díky tomu zmenší, počet parkovacích míst ale zůstane zachovaný. Parkoviště od zbylé plochy náměstí také vizuálně oddělí nová zídka doplněná zelení,“ popsal úpravy Jiří Svoboda z investičního oddělení blanenského městského úřadu.

Podle představ blanenské radnice na celé ploše přibudou lavičky i nové osvětlení. Proměna se dotkne také terasy oddělující náměstí Republiky od Seifertovy ulice, kde se rovněž objeví nové posezení. „Část náměstí Republiky navazující na nedávno upravený prostor Poduklí je stále v původním stavu. Byť tudy projde několik tisíc lidí denně, nenabízí tato plocha ani stín, ani prostor k odpočinku, velkou část zaujímá poměrně neuspořádané parkoviště, ani jeho okolí ale nepůsobí nijak útulně. Je to škoda. Připravované úpravy by měly prostranství zútulnit a oživit a rozšířit tak nabídku míst, kde lze v centru Blanska trávit čas nebo si jen na chvíli odpočinout,“ vysvělil starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Blansko odhalilo modulovou kavárnu. Vypadá jako kontejner, zlobí se místní

Vedení Blanska se dlouhodobě snaží o zvelebení místa po zbouraném hotelu Dukla, jenž stával na náměstí Republiky. Od loňského roku hledalo město zhotovitele nové modulové kavárny, která prostor oživí a přiláká do centra místní i turisty. Čerstvě...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Záboj

Štítky Blansko, Náměstí, Rekonstrukce, Zeleň, ODS, Brno, Jiří Crha, Jiří Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blansko zatoužilo po novém a reprezentativním náměstí  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.