Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Provozovatel teplárenské soustavy se zlobí na Blansko. Nemá právo určovat cenu tepla, tvrdí

Blansko podle provozovatele teplárenské soustavy ve městě, společnosti ZT energy, nemá právo určovat cenu tepla. Firma také míní, že město jí nemůže vypovědět smlouvu o provozování soustavy, ve vyjádření napsal jednatel společnosti Svatopluk Nezval. Reagoval tak na slova zástupců města z minulého týdne. Blansko uvedlo, že zvažuje výpověď smlouvy s provozovatelem teplárenské soustavy a současně dodavatelem tepla. Firma totiž skokově zvýšila zálohy na teplo. O možné výpovědi budou rozhodovat zastupitelé.

Mluvčí radnice Pavla Komárková už dříve řekla, že podle sdělení provozovatele jejich dodavatel zemního plynu zkrachoval, a firma musela nakoupit na konec roku 2021 zemní plyn za vysoké ceny. Kvůli tomu se rozhodla navýšit cenu tepla. Město ale podle mluvčí na základě smlouvy požaduje, aby cena tepla nepřesáhla výši, v jaké ji pro daný rok schvaluje zastupitelstvo. Pro letošek tedy 518 Kč za jeden gigajoule. Odběratelé však mají letos zaplatit 778 Kč za jeden gigajoule, a to zpětně od začátku roku. Podle vedení města takový krok ze strany firmy ale není možný a konečné slovo o výši ceny tepla má mít zastupitelstvo.

Nezval uvedl, že společnost dodržuje povinnosti vyplývající ze smluv a i nad jejich rámec se snaží městu vycházet vstříc. „Nemůže však akceptovat, že si město Blansko osobuje práva, která mu podle uzavřených smluv nenáleží,“ uvedl jednatel. Jde podle něj především o právo určovat cenu tepla v teplárenské soustavě, právo schvalovat zvýšení ceny tepla a výši záloh v případě navýšení ceny plynu.

Blansko drtí ceny energií. Město zvažuje vypovězení smlouvy dodavateli tepla

Desítky až stovky tisíc korun měšíčně navíc. V Blansku prožívají lidé nejistotu týkající se cen tepla. Dodavatel energií do městské soustavy centrálního zásobování teplem (CZT) totiž razantně navýšil zálohy na listopad a prosinec. Město zvažuje...

Radní minulý týden doporučili zastupitelům, aby za současných podmínek novou cenu, k jejíž výši nemá město podle mluvčí potřebné podklady, neschválili. Nezval uvedl, že město ale požaduje podklady, na jejichž předložení podle uzavřených smluv nemá nárok. Podklady, které může firma podle smluv předložit, podle jednatele už předložila, další předloží po získání souhlasu smluvních partnerů. Tyto podle jednatele podléhají obchodnímu tajemství a bez souhlasu partnerů je předložit nemůže.

Pokud společnost podle mluvčí Komárkové nedodá požadované dokumenty, měli by zastupitelé rozhodovat i o tom, zda město bude ve spolupráci s ní pokračovat. Radní v tomto případě doporučují smlouvu předčasně ukončit a následně začít hledat nového provozovatele soustavy. Nezval uvedl, že společnost vlastní část technologie soustavy a zbývající část má od města pronajatou. Vzhledem k tomu, že společnost podle jednatele neporušuje žádné povinnosti, město jí smlouvu vypovědět nemůže, uvedl. Výpovědní doba šest měsíců je podle jednatele sjednána jen u dodávky tepla Blansku, a pokud by město tuto smlouvu vypovědělo, nemělo by to vliv na to, že firma by i nadále teplárenskou soustavu provozovala a dodávala teplo ostatním odběratelům. Zastupitelé budou ve věci jednat 14. prosince.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Blansko.cz

Štítky Blansko, teplo, Energie, Ceny, právo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provozovatel teplárenské soustavy se zlobí na Blansko. Nemá právo určovat cenu tepla, tvrdí  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.