Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lidé v Blansku se nevykoupou. Radnice zavřela chátrající bazén

Lidé z Blanska si nějaký čas nezaplavou. Radnice uzavřela bazén, který se nachází v areálu starých lázní. Důvodem je jeho špatný technický stav. Plavci si tak na koupaní počkají minimálně dva roky, než vzniknou nové lázně, jejichž součástí budou nejen bazény, ale také wellness či fitness centra.

Do poslední chvíle zastupitelé města počítali s tím, že se krytý bazén po letní sezoně znovu otevře. Dojít k tomu mělo již v pondělí. Stav budovy to ale nakonec nedovolil. Blanenští si proto v dohledné době nezaplavou. „Na jaře 2021 jsme si kvůli opakujícím se problémům se zatékáním nechali vyhotovit Zprávu o provedení stavebně technického průzkumu ocelové střešní konstrukce. V letních měsících byla střecha zajištěna proti zatékání,“ popsal jednatel společnosti Služby Blansko Zdeněk Grünwald (ODS). Statik ale zjistil, že se technický stav budovy zhoršuje. Zastupitelé města se proto rozhodli, že bazén zůstane uzavřený.

Peníze se využijí na nové lázně

Podle představitelů radnice by se navíc městu ani nevyplatilo bazén v chátrající budově starých lázní provozovat. „Ukázalo se, že je nutné vyměnit střechu, náklady by přišly na pět ale možná i deset milionů korun a lázně by byly stejně minimálně pět nebo šest měsíců zavřené. Za této situace je smysluplnější zajistit, abychom měli nový plavecký bazén co nejdříve,“ vysvětlil starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Poškozené jsou zejména spodní části střechy, což stavaři zjistili až při současných opravách, které se v zařízení uskutečňují od letních prázdnin. Za současného stavu tak hrozí, že by konstrukce neodolala nánosům sněhu. Navíc by bylo potřeba investovat nejen do rekonstrukce střechy, ale i sociálních zařízení nebo elektroinstalace. 

Blanenští plavci musí trénovat jinde

Uzavření bazénu je problém především pro blanenské plavce. Vedení města jim proto pomůže a chce jim provoz kompenzovat. „Postupovat budeme podobně jako před prázdninami, kdy jsme plavcům dotovali rozdíl v cenách nájmů bazénů v okolí nebo jsme se snažili pomáhat zajištěním permanentek do aquaparku,“ řekl blanenský místostarosta František Hasoň (KDU-ČSL).

Hlavním cílem Blanska je nyní uspíšit výstavbu nové budovy lázní, aby mohly sloužit milovníkův vody co nejdříve. Pokud projekt získá potřebné podklady a dostane zelenou také od úřadů, začne už příští rok demolice stavby. Investice vyjde na téměř 280 milionů korun. O projektu Drbna informovala již dříve

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Blansko

Štítky bazén, lázně, Blansko, plavci, zavření, plavec, ODS, Jiří Crha, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Joseph Xspy

V Brně mají bazény z první republiky a jak jim slouží . Blansko má bazén v budově jako hrom a ....lepší postavit nový .Jestli to spíš ,než technickým stavem a náklady na rekonstrukci nebude tím ,kdo bazén spravuje . Soukromník se snaží , město vidí možnost s dalšími dotacemi dokončit aquapark kam mu současná budova koncepčně nezapadá ....

Úterý, 28. září 2021, 03:18Odpovědět

Lidé v Blansku se nevykoupou. Radnice zavřela chátrající bazén  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.