Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé z Brna jdou po medvědím česneku. Nelezte nám do rajonu a pozor na konvalinky, radí ochranáři

S jarním počasím dorazila na jižní Moravu sezona na medvědího česneku. Na trhání bylinky vyráží stovky lidí, kteří si často oblíbenou bylinku pletou s konvalinkou. Navíc při honbě za bylinkou zavítají do chráněných lokalit, což zvedá ze židle ochranáře přírody.

Sezona medvědího česneku je podle botanika Zdeňka Musila z Agentury ochrany přírody a krajiny na samém začátku. Informaci rychle zavětřili sběrači, již nejčastěji hledají v hustých porostech na stinných místech v lese. Mezi oblíbené lokality lidí v Brně, kteří svá místa zpravidla bedlivě střeží, patří například Čertova rokle na Lesné, Palackého vrch nebo vyráží za hranice města. Například do Rajhradu, Střelic nebo chráněné oblasti krajinné oblasti (CHKO) Moravského krasu. Tam je ale trhání voňavých listů často zakázáno, což mnohým sběračům k nelibosti ochranářů vůbec nevadí.

„Každý rok se objeví lidé, kteří si neuvědomují, že rostlinu trhají v chráněné krajinné oblasti. Je to zakázané a informují o tom i tabulky na stromech i červené pruhy na kmenech stromů. Česnek je povolené trhat jen za hranicí oblasti. I v tomto případě bychom ale byli rádi, aby si ho sběrači trhali pouze pro svou potřebu a nedělali si z toho byznys,“ řekl Drbně Antonín Tůma správce CHKO Moravský kras z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Konvalinky i oblíbené recepty

Odborníci rovněž lovce rostlinek vyzývají, aby byli při sběru opatrní. Častou chybou je, že lidé sebou místo medvědího česneku konvalinku, která je jedovatá. Kdo si není jistý, má list promnout mezi prsty. Pokud ucítí česnekový odér, sebral správně. Právě kvůli nezaměnitelné vůni i chuti má bylinka časté využití v kuchyni. Slouží k výrobě pesta nebo zeleninu přidávají kuchtíci do nádivek. Zájemci si česnek mají možnost rovněž vypěstovat doma nebo si ho koupit. K dostání je například na stáncích trhovců na brněnském Zelném trhu.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky medvědí česnek, CHKO, byliny, Brno, Moravský kras

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé z Brna jdou po medvědím česneku. Nelezte nám do rajonu a pozor na konvalinky, radí ochranáři  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.