Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Letos to byla bída, hodnotí lyžařskou sezonu jihomoravští provozovatelé ski areálů

Lyžařské areály v Jihomoravském kraji hodnotí uplynulou sezonu jako průměr až katastrofu či nejhorší v historii. Lyžuje se už pouze na Blanensku, kde sezona skončí v neděli. Jinde už vleky zastavili i kvůli špatným povětrnostním podmínkám.

Jako průměr či podprůměr sezonu hodnotí právě na Blanensku. „Zatím to ještě nemáme sečtené, podržené, ale bude to průměr či podprůměr. Určitě to bude pokles oproti minulému roku. Jen za prosinec to bylo ve srovnání s tím předchozím o 30 procent návštěvníků méně," uvedl za areál v Olešnici na Blanensku Lubomír Rek. Loňskou sezonu v areálu hodnotili jako nadprůměrnou. Areál je ještě v provozu, končí se v neděli tradičním karnevalem na lyžích. Ještě nyní leží na svahu kolem 40 až 50 centimetrů sněhu.

Jako průměrnou hodností sezonu v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku. I tam loňskou sezonu hodnotili jako nadprůměrnou. „Úbytek oproti loňsku je znát. Viděl bych za tím především počasí, které si s námi letos zahrálo. Byly deště, chumelenice, pak zase svítilo sluníčko a bylo 15 stupňů," uvedl za areál Vlastimil Jílek. Pro lyžaře tu v této sezoně přichystali novou boční trasu, vede směrem od hlavní sjezdovky velkým obloukem. „Lyžaři si ji velmi oblíbili, máme na ni jen samé dobré ohlasy," uvedl Jílek. Trasa už v provozu není, na hlavní sjezdovce je však stále sněhu dost. Předpokladem je ukončení sezony obdobně jako v Olešnici v neděli.

Ostatní provozvatelé skiareálů v kraji sezonu hodnotí jako velmi špatnou. Za tragickou ji označil Lubomír Žák z areálu ve Filipově údolí na Hodonínsku. Tamní sjezdovka byla letos v provozu jen asi dvě desítky dní, svah se kvůli nepřízni počasí dlouho nedařilo zasněžit. „Lidé nepřišli, nebyl zájem, jedna velká katastrofa," řekl Žák. Jako možné příčiny vidí nepřízeň počasí a peníze, kdy lidé šetří. Sezonu areál ukončil minulý čtvrtek.

O den později ukončili sezonu v Němčičkách na Břeclavsku, kde mají na svahu položený umělý povrch, který umožňuje lyžování i za nepříznivého počasí. Lyžuje se na svahu mezi vinohrady. Sezonu hodnotili jako nejhorší v historii. „Je to kvůli počasí. Za celou zimu nebyl mráz v kuse celý týden, na sjezdovce se tak nepodařilo vytvořit silnější vrstvu sněhu. A lyžování na umělém povrchu netáhne, návštěvnost ze strany veřejnosti byla slabá. Na druhou stranu, jako každou sezonu jsme v kurzech naučili lyžovat asi 1500 dětí," uvedl minulý týden za areál Jaroslav Stávek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky Lyžování, Rekreace, Sezona, Areály

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos to byla bída, hodnotí lyžařskou sezonu jihomoravští provozovatelé ski areálů  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.