Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jižní Moravě upadá chov prasat. Nevyplatí se nám to, tvrdí zemědělci

Klesající trend výroby vepřového se na jižní Moravě nedaří déle než deset let zpomalit. Loni se v kraji vyrobilo přes 25 tisíc tun vepřového, což je meziroční pokles o 1696 tun. Rychlost poklesu byla větší než o rok dříve. V roce 2012 se vyrobilo 37.400 tun, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Naopak se dlouhodobě daří zvyšovat produkci hovězího masa. Meziročně rostla o 163 tun na 3492 tun a od roku 2012 jde o nárůst o 700 tun.

Českým producentům se chov vepřového dlouhodobě nevyplácí kvůli lacinému dovozu ze zahraničí, například ze Španělska či z Německa. Řada zemědělců chovy dávno zavřela, ale při pohledu na statistiky je zřejmé, že další následují a zůstávají jen ti nejefektivnější či ti, kteří mají zajištěný odbyt. Loni chovatele navíc postihlo razantní zvýšení cen energií, které náklady vyhnaly ještě výš. A stejně jako v jiných podnikatelských odvětvích situace postihla především ty, kteří nakupovali elektřinu za spotové ceny. Počet poražených prasat loni klesl z 294.000 na 278.000. Průměrná jateční hmotnost se držela na 117 kilogramech.

Opakem trendu v chovu prasat a výroby vepřového je chov hovězího dobytka. Zhruba před deseti lety se klesající trend otočil a dobytčím farmám se daří. Kromě produkce hovězího totiž roste i produkce mléka a čeští sedláci patří podle odborníků ke špičce. Podíl Jihomoravského kraje na celkové produkci hovězího v Česku loni vzrostl o půl procentního bodu na 5,1 procenta. Loni se zvýšil počet poražených zvířat z 10.000 na 10.550, průměrná hmotnost jednoho zvířete byla 615 kilogramů.

Výroba skopového zůstává nízká, loni se ho vyrobilo pět tun. Statistici neuvádějí ve výčtu výrobu kuřecího masa. V jiném souhrnu, který letos dosud nezveřejnili, uvádějí počty chovaných kusů drůbeže. Z dřívějších let vyplývá, že počty drůbeže v kraji kolísají, ale nemají žádný dlouhodobý trend.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Vepřové, Ekonomika, Prasata, Chov, Zemědělství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

V řadě za sebou
tři čuníci jdou,
ťapají si v blátě
cestou necestou.
Kufry nemají,
cestu neznají,
vyšli prostě do světa a vesele si zpívají.......Čechy krásné, čechy mé, kde my bydlet budeme???

Středa, 15. února 2023, 11:12Odpovědět

Na jižní Moravě upadá chov prasat. Nevyplatí se nám to, tvrdí zemědělci  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.