Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dukovanskou elektrárnu před nepřítelem ubráníme, dokázali si vojáci a policisté

Střelba a výbuchy se nesly Jadernou elektrárnou Dukovany, kde od začátku týdne operovali vojáci společně s policisty, aby nacvičili obranu objektu před případným útokem nepřítele. Specializované cvičení Safeguard k zajištění vnější ochrany jednoho z nejstřeženějších objektů v zemi se odehrálo po čtyřech letech.

Armáda společně s policií, která má v areálu elektrárny speciální jednotku, trénuje ochranu jednoho z nejvíce střežených objektů v Česku pravidelně každé dva roky. Kvůli pauze způsobené pandemií covidu se ale ozbrojené složky sešly letos poprvé od roku 2018. Na place se hlásilo celkem 32 členů roty, kteří od pondělí podstupovali náročný výcvik.

Podle zastupujícího ředitele Krajského vojenského velitelství v Jihlavě Aleše Fleissiga bylo letos méně zapojených, než je běžné. „Plníme zároveň jiné operační úkoly, respektive aktivní zálohy máme v současné době nasazeny na hranicích se Slovenskou republikou, proto je tady nasazena pouze menší jednotka,“ řekl Fleissig.

Teroristé i ozbrojenci  

Trénink završila armáda, policie i pracovníci elektrárny bráněním kontrolního stanoviště u vjezdu do objektu. Při simulačních akcí napadla vojáky skupina ozbrojených útočníků. Armáda i za pomoci mobilních bariér, dýmovnice a především střelby ze samopalů či děl atak pachatelů odrazila.

Stejně tak se předvedli policisté, kteří při tréninku zlikvidovali potenciální teroristický útok. Pachatel, kterému policie zatarasila cestu, vezl v autě výbušninu. Po jeho chycení našel munici speciálně vycvičený pes. Při tréninkiu nasadily jednotky i nové technologie, jako bariéry ze speciálního kompozitního betonu. 

Cvičení se připravilo v souladu s doporučením Evropské komise a programu zvyšování bezpečnosti jaderných zařízení a navazuje na obdobná cvičení v minulosti,“ dodal mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky Dukovany, Jádro, Obrana, policie, Armáda, elektrárna, Safeguard, Česko, Slovensko, Evropská komise, Jiří Bezděk, Jihlava, Jaderná elektrárna Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dukovanskou elektrárnu před nepřítelem ubráníme, dokázali si vojáci a policisté  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.