Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dukovanská elektrárna chystá ve středu velkou zkoušku sirén. Uslyší je lidé z širokého okolí

Jaderná elektrárna Dukovany chystá ve středu velkou a mimořádnou zkoušku sirén. Kolísavý tón se rozezní areálem přesně ve dvanáct hodin. Akustické signály uslyší lidé ze širokého okolí průmyslového objektu. Podle vedení podniku mají obyvatelé zůstat při zkoušce v klidu a nijak nereagovat.

Mimořádná zkouška areálových sirén Jaderné elektrárny Dukovany se odehraje ve středu 6. dubna. Tlampači se rozezní tón v délce 140 sekund ve 12:00 a ve 12:15.

Testování sirén vnitřního systému varování musí energetici v Jaderné elektrárně Dukovany provádět současně s pravidelnými celostátní zkouškami sirén varovného sytému v České republice, které se obvykle provádí každou první středu v měsíci. Elektrárna musí navíc v půlročních intervalech tyto sirény otestovat kolísavým tónem v délce 140 sekund i při samostatné zkoušce, která proběhne právě tuto středu,“ popsal mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Zvuky zaznamenají i lidé z okolních obcí elektrárny. Energetici proto informovali o zkoušce obce a městské úřady, aby byli lidé v klidu. „Ve dvacetikilometrovém okolí elektrárny, v takzvané zóně havarijního plánování, provozují energetici 238 sirén, které jsou centrálně spouštěny z krajských operačních a informačních středisek Hasičského záchranného sboru České republiky nebo v případě potřeby přímo z elektrárny. Energetici postupně nahrazují původní rotační sirény za nové, které umožňují spouštění nejen zvukového signálu, ale také sdělení důležitých informací,“ dodal Bezděk.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jaderná elektrárna Dukovany

Štítky Dukovany, Sirény, Jádro, elektrárna, Jiří Bezděk, Jaderná elektrárna Dukovany, Česko, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

prosím prosím to néééé....naši Ukrajinci uprchlíci a jejich děti až to uslyší dostanou z toho psychické šoky....sirény nééééé

Úterý, 5. dubna 2022, 19:51Odpovědět

Dukovanská elektrárna chystá ve středu velkou zkoušku sirén. Uslyší je lidé z širokého okolí  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.