Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně ještě ČSSD žije, slaví sociální demokraté hubený volební výsledek

Hlavně, že jsme přežili, zní od brněnských sociálních demokratů, kteří znovu pronikli do městského zastupitelstva. Kdysi největší levicová politická strana, jež v Brně získávala i přes procent hlasu, skončila při letošních komunálních volbách na šestém místě a získala tři mandáty.

V oranžovém táboře vládne s volebním výsledkem z největšího moravského města spokojenost, i když se nejedná o nijak převratné skóre. Sociální demokraté získali lehce přes šest procent hlasů a zapsali podobný počet hlasů jako před čtyřmi lety. Přesto mají členové tradiční partaje radost. „Volby byly pro nás boj o život. V kontextu toho, že jsme kandidovali pod značkou značku ČSSD a šli jsme do voleb sami bez koalice, hodnotím volební výsledek jako obrovský úspěch,“ sdělil Drbně lídr kandidátky ČSSD Vaši starostové Jiří Oliva, jenž je současným náměstkem primátorky. 

Na radnici chceme

Oliva si cenil a děkoval, že voliči dali formaci hlas i přesto, že ČSSD prožívá po loňském vypadnutí z dolní komory Parlamentu ČR těžké časy. „Značka je po minulém vedení Bohuslava Sobotky a Jana Hamáčka poškozená více, než jsme čekali. Je extrémně těžké získat ztracenou důvěru zpět,“ řekl Oliva, který doufá, že i přes hubený výsledek bude o sociální demokraty v zastupitelstvu zájem. 

Byli bychom špatná strana, kdybychom nechtěli do vedení města. Primátorka Vaňková nás dnes pozvala stejně jako ostatní lídry na 14. hodinu na debatu, takže uvidíme, jak se situace vyvrbí,“ uzavřel Oliva, kterého do brněnského zastupitelstva doprovodí starosta Řečkovic Marek Viskot a šéf líšeňské radnice Břetislav Štefan, který přitom kandidoval až ze šesté pozice. Díky preferenčním hlasům ale nechal za sebou bystrckého starostu Tomáše Kratochvíla nebo bývalého hlavního představitele Kohoutovic Petra Šafaříka. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky ČSSD, Brno, Volby, Oliva, Ohlasy, výsledky voleb, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Jiří Oliva, radnice, Bohuslav Sobotka, Parlament České republiky, Jan Hamáček, Tomáš Kratochvíl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně ještě ČSSD žije, slaví sociální demokraté hubený volební výsledek  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.