Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2021: Na jižní Moravě odvolila většina lídrů. Nejvyšší volební účast je v Pavlově

, aktualizováno 8. října 2021, 22:14

Česká republika volí dnes a zítra nové poslance do dolní komory Parlamentu České republiky. Volební místnosti se s úderem páteční čtrnácté hodiny otevřely také Jihomoravanům, kteří mohou podpořit některý z dvaadvaceti kandidujících subjektů.

Na jižní Moravě se voleb do dnešních devíti hodin večerních zúčastnilo 43,83 procent voličů, přímo v Brně k urnám přišlo 47,93 procent lidí. Dosud nejvyšší zájem zaznamenaly krajské volební komise v Pavlově na Břeclavsku, kde odvolilo 54,53 procent oprávněných voličů. 

Podpořit své favority se rozhodli také například lidé v Ratíškovicích na Hodonínsku, kam zamířila osmdesátiletá Ludmila Tomanová. „Volila jsem letos trošku jinak než obvykle. Normálně podporuji lidovce, ale tentokrát se mi nelíbilo, jak se spojili do koalice,“ svěřila se seniorka. Voliči přicházeli k urnám také v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku, kde si na vhození lístků do urny museli ve vytíženějších chvílích vystát i frontu.

Volička v Bílovicích nad Svitavou

Odvolili také lídři

Uplatnit své voličské právo přišel dnes na jižní Moravě například lídr koalice SPOLU Petr Fiala nebo ministryně financí Alena Schillerová (ANO), stejně jako většina předáků krajských kandidátek. Fiala zamířil vhodit volební lístek na brněnskou Základní školu Zemědělskou, kam jej doprovodila rodina. Splněno má rovněž i zmíněná vicepremiérka a ministryně financí Schillerová, která odvolila v Brně-Komíně. K urně se dostavil také Radek Holomčík (PirSTAN), Jan Hrnčíř (SPD) či Roman Onderka (ČSSD).

Komise na jižní Moravě zatím neregistrují výrazné problémy s chodem voleb. Hlídka městské policie ale musela dorazit k jednomu z brněnských stanovišť. V Dominikánské ulici se před místností vytvořila velmi dlouhá fronta přibližně o padesáti lidech a čekání na vhození volebního lístku trvalo až tři čtvrtě hodiny. „Někteří voliči byli z pomalého postupu nervózní a údajně i sprostí na komisaře. Rozladění prý dával hlasitě najevo hlavně muž, který si vystál řadu a nakonec zjistil, že má propadlý občanský průkaz," popsal mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Přivolaná hlídka ale čekající lid dokázala uklidnit a několika z přítomných přinesla také jednorázové roušky, které si s sebou zapomněli vzít.

Volilo se i z nemocnic

Část voličů odevzdala hlasy do volební urny i z nemocničního prostředí. Například v brněnské svatoanenské se zapsalo pětapadesát voličů do zvláštního seznamu, dalších patnáct pacientů bylo hospitalizováno a vyřídilo si voličský průkazů. „Nejvyšší počet pacientů – voličů se nachází na Doléčovacím a rehabilitačním oddělení, kde je nejvíce dlouhodobě hospitalizovaných a starších pacientů. Zbylí pacienti volili na dalších sedmi klinikách, ale to se již jednalo spíše o jednotlivce. S voličským průkazem odvolila také jedna sestra, která celý průběh voleb tráví v práci,“ sdělila mluvčí Fakultní nemocnice u Svaté Anny Dana Lipovská.

Volič Jiří Tušer

Soupeří dvaadvacet subjektů

V Jihomoravském kraji kandiduje v letošních volbách do Poslanecké sněmovny 570 osob za dvaadvacet subjektů. Nejmladším člověkem bojujícím o místo ve Sněmovně je jednadvacetiletý student politologie kandidující za Českou stranu sociálně demokratickou, naopak nejstarším na volební listině je čtyřiaosmdesátiletý důchodce kandidující za Moravany. Osoby ucházející se o hlasy Jihomoravanů tvoří z 32,28 procent ženy. Průměrný věk všech kandidátů je 48,9 let.

Volební komise musí dodržovat patřičná hygienická nařízení

Osmé sněmovní volby v historii samostatné České republiky mimo jiné předurčí, zda bude pokračovat vláda Andreje Babiše (ANO), nebo většinu v dolní komoře získají koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se Starosty. Podle letošní novely volebního zákona platí nový způsob přepočtu voličských hlasů na poslanecké mandáty, který opět zvýhodňuje úspěšnější strany, ale méně než dosud. Novela také upravila hranice pro vstup koalic do Sněmovny. Volebním koalicím bude stačit méně hlasů než v minulosti: u dvoučlenné koalice osm procent hlasů a vícečetných 11 procent hlasů. Pětiprocentní práh pro jednotlivé strany a hnutí zůstal, stejně jako 14 krajů.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky volby, poslanecká sněmovna, jižní morava, hlasování, Jihomoravský kraj, Česko, Pavlov, koalice, Parlament České republiky, pacient, Poslanecká sněmovna ČR, Petr Fiala, Alena Schillerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Na jižní Moravě odvolila většina lídrů. Nejvyšší volební účast je v Pavlově  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.