Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lezec Adam Ondra jako první zdolal Macochu

Čtyřnásobný mistr světa ve sportovním lezení a brněnský rodák Adam Ondra se předvedl v Moravském krasu. Jako prvnímu se mu podařilo volně přelézt nejvyšší, nejdelší a nejstrmější převis v České republice. Dobrodružství znamenalo převýšení 120 metrů.

Nejznámější českou propast Macocha, která se pyšní hloubkou 138 metrů, až do Ondrova výkonu nikdo nepřelezl volně. „Od sedmdesátých let je klenba jeskyně lezena technicky, což znamená, že se lezci vždy jistili a jištění používali také k postupu vzhůru,“ popsal devětadvacetiletý olympionik, který se rozhodl pro riskantnější styl volného přelezu.

První pokusy o volný přelez se na jihomoravské chloubě objevily před sedmi lety. Lezci ale v těžké disciplíně neuspěli tak, jak si naplánovali. Ondra si vybral tutéž lezeckou cestu jako jeho předchůdci, a to Příklepový strop, který vznikl v roce 1986. Trasa má délku 130 metrů.

„Mým cílem bylo původně zdolat cestu takzvaně on-sight, to znamená bez jakéhokoliv vyčištění a podrobnějších informací vylézt délky na první pokus. Nakonec jsem potřeboval pokusy dva, ale i tak se pro mě jedná o hodnotný výkon,“ svěřil se po úspěšném přelezu sportovec.

Horolezecká výzva znamenala pro mistra světa převýšení 120 metrů. Lezení na Macoše je navíc povoleno pouze na zvláštní žádost, a to jen pět dní v prosinci každého roku. Propast v Punkevních jeskyních je největší svého druhu ve střední Evropě a ročně láká statisíce návštěvníků.

Ohodnoť článek

Foto Petr Chodura

Štítky adam ondra, olympionik, macocha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

to: Stanislav Blažek - nezlobte se, ale pojmem česká je zde míněno v české republice... ovšem, jestli je to vaše "největší starost," tak to pak jóóó! :-DDD a pokud někdo neví, že machocha je na moravě, tak je asi zbytečné mu "vysvětlovat" rozdíl mezi čechami a moravou!

Pondělí, 12. prosince 2022, 11:36Odpovědět

Stanislav Blažek

Nezlobte se, ale Macocha určitě není česká propast, ale naše moravská! Vždyť je součástí Moravského krasu. Proč by vše na Moravě mělo být nutně české?

Neděle, 11. prosince 2022, 20:10Odpovědět

Lezec Adam Ondra jako první zdolal Macochu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.