Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čeští oštěpaři mají dvě medaile, bronz míří na jižní Moravu

Čeští oštěpaři získali v Tokiu dvě olympijské medaile, přičemž jeden z kovů míří opět na jižní Moravu. Jakub Vadlejch si vybojoval stříbro a hodonínský rodák Vítězslav Veselý bronz. Lepší byl jen Ind Níradž Čopra, který pro svou zemi v Tokiu získal první zlato.

Po úspěchu oštěpařů má česká výprava na kontě jedenáct medailí. Díky zisku čtyř zlatých, čtyř stříbrných a tří bronzových zažila nejúspěšnější letní hry v samostatné historii.

Oba čeští oštěpaři o sobě v posledních letech nedávali příliš vědět a ani letošní sezona až dosud nebyla oslnivá. Ale formu načasovali na nejdůležitější závod roku a ukázali, že oštěp je parádní česká disciplína. Trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný v hledišti musel mít radost.

Finále začal nejlépe Čopra, který zvítězil už v kvalifikaci. Ve druhé sérii si vedení upevnil hodem dlouhým 87,58 metru. Třetím pokusem dlouhým 85,44 metru se k němu přiblížil hodonínský rodák Veselý, mistr světa z roku 2013, který tak daleko nehodil posledních pět let.

I Vadlejch si zapsal nejlepší výkon roku. V páté sérii hodil 86,67 metru a získal stříbro stejně jako na mistrovství světa před čtyřmi lety. Veselý si ve svém čtvrtém olympijském finále zopakoval devět let starý bronz z Londýna, který však získal až dodatečně poté, co byl Ukrajinec Oleksandr Pjatnycja diskvalifikován za doping.

Největší favorit, německý mistr světa z roku 2017 Johannes Vetter, neprohrál osmnáctkrát v řadě, za poslední dva roky je jediný, kdo hází přes 90 metrů a ohrožuje světový rekord Jana Železného. Ale finále mu nevyšlo, skončil devátý s výkonem 82,52 metru.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj ČT Sport

Štítky olympiáda, olympijské hry, sport, oštěp, veselý, vadlejch, oštěpař, bronzová medaile, Jihomoravský kraj, Tokio, Vítězslav Veselý, Jakub Vadlejch, finále, Jan Železný, Johannes Vetter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští oštěpaři mají dvě medaile, bronz míří na jižní Moravu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.