Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zlato a stříbro. Brněnští brokaři si na olympiádě vystříleli medaile

Česká výprava má z olympijských her v Tokiu první zlatou medaili. Postaral se o ni brněnský sportovní střelec Jiří Lipták. Ve střelbě na trap rovněž uspěl také další rodák z moravské metropole David Kostelecký, který si vystřílel stříbro.

Jiří Lipták (39) vstupoval do finálového klání v roli favorita, když zvítězil ve včerejší kvalifikaci. Začátek závodu mu ale nevyšel a po celou dobu musel dotahovat Brita Holleyho (26), Kosteleckého (46) a zejména mladého soupeře Orozca Diaze (21), který byl dlouhou dobu stoprocentně úspěšný. Mexičan poprvé minul terč po dvaceti ranách, od té doby chyboval brokař stále častěji, což jej nakonec stálo medaili.

Ve finálovém souboji skončil Lipták rovněž jako David Kostelecký na třiačtyřiceti úspěšných ranách, a o zlaté medaili tak rozhodoval finálový rozstřel, ve kterém oba brněnští sportovci stříleli na stejné terče a byli dlouho stoprocentní. Zlato Liptákovi nakonec přinesla sedmá rána, při níž chyboval jeho soupeř. Pro Liptáka se jedná o první olympijskou medaili. Kostelecký si zlato ve střelbě na trap připsal roku 2008 na olympiádě v Pekingu, z Tokia si odváží stříbro.

Po dnešním úspěchu má Česká republika na kontě z letošních olympijských her celkem čtyři medaile. V pondělí slavil stříbro vodní slalomář Lukáš Rohan a ve stejný den se z bronzu radoval také šermíř Alexander Choupenitch, jenž je rovněž jako úspěšní brokaři brněnským rodákem.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv České televize

Štítky olympiáda, olympijské hry, sport, Tokio, střelba, trap, lipták, kostelecký, stříbrná medaile, Jiří Lipták, David Kostelecký, zlatá medaile, Alexander Choupenitch, Lukáš Rohan, Česko, Peking

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlato a stříbro. Brněnští brokaři si na olympiádě vystříleli medaile  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.