Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnskou přehradu o víkendu brázdily dračí lodě

V Brně se včera uskutečnil třetí ročník závodu na dračích lodích s příznačným názvem Brněnské drak. Oproti loňskému roku, kde pádlovalo na čtyřicet týmu, letošní účast značně poklesla, a to především v důsledku koronavirových opatření. Brněnští zástupci v závodě zabodovali hned v několika kategoriích.

Závody takzvaných dračích lodí se konají každoročně v různých městech České republiky, Brna nevyjímaje. Včera se na přehradě v rámci třetího ročníku Brněnského draka utkalo několik týmů, jež proti sobě soupeřily v pádlovaní na speciálních dračích lodích. Do lodí usedly různé kategorie - firemní, ženské, FUN týmy a nově také open posádka. 

Soutěžily i veteránky 

Na přehradě se sešel také tým veteránek, který je poskládán z žen z celé České republiky. Na závodech to podle slov kapitánky týmu Klub vodních sportů Praha neměly v poslední době lehké. Ve své veteránské kategorii jsou však jediné. „Členky týmu pocházejí z Českých Budějovic, Plzně i Brna. Všechny máme více než padesát let. Jako jediná veteránská posádka věříme, že závod určitě vyhrajeme, i když jsme tady poprvé. Tréninky však pro nás byly náročné, zejména proto, že jsme se nemohly kvůli koronaviru vůbec setkat a trénovaly jsme každá zvlášť ve svém městě," říká kapitánka týmu Zlata Růžičková.

Slabší účast

Soupeření na dračích lodích spočívá ve dvousetmetrovém rozjížděcím závodě, dle kterého se pak týmy mohou kvalifikovat na finálovou jeden a dvoukilometrovou trať. Ta je určená pro závodníky z Českého poháru. Na kratší, kilometrové trati, soutěží týmy, které poskládaly firmy nebo mix týmy složené z mužů a žen. „Letos byla účast slabší. Je to pravděpodobně důsledek koronavirových opatření, kvůli kterým se týmům zbrzdily tréninky. Oproti loňskému roku, jehož se účastnilo čtyřicet závodících týmů tak letos účast poklesla na dvacet osm," popisuje letošní závody organizátor Petr Zakopal. 

V top kategorii open letos brněnský tým DragonClub Brno skončil na druhé příčce, kde ho předběhl tým Dragonclub Nymburk. V kategorii žen a mix týmů ale Brno ukázalo prvenství a zvítězilo v závodě jak na krátkou, tak i na dlouhou vzdálenost. Průběhu napínavých soubojů přihlížely ze břehu stovky lidí. „Jsme z Brna, ale letos jsme se přišli podívat poprvé. Ani jsme nevěděli, že tady něco takového je. Moc se nám to však líbí, je to nezvyklá soutěž a určitě i moc náročná. Pádlování není zcela jednoduchá záležitost. Držíme palce zejména ženským týmům, ty to mají těžký,"  říká pro Drbnu návštěvnice závodů Marie Čechová. 

Potopení policejní závodníci 

Závody dračích lodí však nejsou jenom o konkurenci a soutěžení kdo s koho. Častokrát přinášejí i vtipné příhody. „Loni například soutěžily policejní týmy, které byly složeny z dvaceti závodníků. Kvůli své váze se  policistéspolečně s loděmi potopili pod vodu a soutěž nedokončili. Proto jsme letos změnili pravidla a místo dvaceti závodníků na jedné lodi je již jenom šesnáct pádlujících," vypráví Zakopal.

Dračí lodě poprvé spatřily světlo světa před více než dvěma tisíci lety v Číně. Jejich název je odvozen designu, který připomíná draka. Na špici 12,5 metrové lodě je totiž dračí hlava a na jejím konci dračí chvost. Na plavidle soutěží maximálně dvacet pádlujících naráz, doplňuje je bubeník udávající rytmus pádlování a kormidelník. První moderní závody se odehrály v roce 1976 v Hong Kongu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brnenské Drak, závody, lodě, přehrada, Brněnsko, dračí lodě, Brno, Brněnská přehrada, drak, Česko, soutěž, Praha, Čína, Hongkong, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnskou přehradu o víkendu brázdily dračí lodě  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.