Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Náhrada za Brno. Závody MotoGP se pojedou na novém okruhu v Debrecíně

Mistrovství světa silničních motocyklů se z Brna přesouvá do maďarského Debrecínu. Velká cena se tam od roku 2023 pojede na zcela novém okruhu. Informaci o novém dějišti motoristických závodů zveřejnili organizátoři na oficiálních stránkách MotoGP.

Podle vyjádření promotérské společnosti Dorna se o přesunu mistrovství světa do Maďarska uvažovalo již delší dobu. „Konečně se plány staly realitou. Jsme velmi rádi, že závody MotoGP se pojedou zrovna v Maďarsku, kde má motorsport velkou základnu fanoušků a skvělé závodníky. Gabor Talmacsi byl mistr světa a díky tomuto projektu se zapojí do závodů ještě více talentovaných jezdců z Maďarska. Uděláme vše pro to, aby se okruhu dařilo co nejlépe,“ uvedl na oficiálních stránkách MotoGP Carmelo Ezpeleta, ředitel promotérské společnosti Dorna, který podepsal tento týden smlouvu s představiteli maďarské samosprávy. 

Nový okruh vznikne ve městě Hajdúnánás, které se nachází nedaleko Debrecínu, východní metropole země. Na stavbě nového okruhu se ještě nezačalo pracovat. Začít se má letos na jaře. Maďarská vláda chce do výstavby závodiště investovat bezmála 5 miliard korun. 

Maďarsko se díky pořádání MotoGP stane ještě více vyhledávanou adresou fanoušků rychlých kol. Od roku 1986 se na místním okruhu Hungaroring jezdí F1. Navíc na nově vystaveném okruhu se má odehrávat také prestižní seriál superbiků. 

Už nezaplatíme

V Brně měly závody motocyklů dlouholetou tradici. Velkou cenu České republiky v minulosti sám organizoval Automotodrom Brno, který měl uzavřenou smlouvu s Dornou. Od roku 2016 zaštiťoval světové závody motorek spolek založený městem Brnem a Jihomoravským krajem. Jeho představitelé se ale rozhodli letos dohodu o MS zrušit. Od pořádání akce ustoupili z ekonomických důvodů i kvůli nutné opravě závodní dráhy.

Ezpeleta totiž po loňských závodech podmínil další pořádání šampionátu v moravské metropoli opravou závodní dráhy, na jejíž kvalitu si stěžovali sami jezdci. Nový povrch měl podle smlouvy uhradit pořadatelský spolek Jihomoravského kraje a města, a to přesto, že dráha byla v soukromém vlastnictví společnosti Automotodrom Brno podnikatele Karla Abrahama staršího. Rekonstrukci, jež měla vyjít na více než 100 milionů korun, ale spolek odmítl zaplatit. Navíc hrozilo, že Dorna pro příští ročníky zvedne zalistovací poplatek na bezmála devět milionů eur.

Zastupitelé jihomoravského kraje i Brna proto schválili usnesení, že se světové závody nepojedou. Následně začátkem roku obě zastupitelstva odsouhlasila, že pořádající spolek půjde do insolvence.

Velké akce nebudou

Automotodrom Brno začátkem února oznámil, že už dále nechce na Masarykově okruhu pořádat žádné velké světové závody. Vedení společnosti tvrdí, že pro podobné akce nemá dostatečnou veřejnou podporu. Závodní ruch ale z okruhu zcela nezmizí. Počítá se s konáním tradičních podniků.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMB

Štítky MotoGP, Závody, Brno, Motorismus, Debrecín, Mistrovství světa silničních motocyklů, Velká cena Formule 1, Maďarsko, Masarykův okruh, Gábor Talmácsi, Jihomoravský kraj, Karel Abraham, Vláda Maďarska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Hubáček

Maďaři jsou aspoň chytří a chápou co jim turistika MOTOGP F1 a další věci přinesou peníze uznání prestiž a a vše s tím spojené A v Česku Brně byli tak hloupí že místo toho aby za MOTOGP bojovali tak se na to vykašlali a nechali to padnout a když se může někde angažovat Gabor Talmacsi aby něco pro svůj národ fanoušky tak proč to neudělali čeští jezdci ti jen vše okomentoval a to bylo vše a největší gól byl ten že Pešek řekne že na Sachsenring to má blíž než do Brna tak to je podle mne vizitka toho jak si váží tradic a fanoušků hlavně že měl před lety plnou pusu toho jak si váží fanoušků kteří ho do Brna jezdí povzbuzovat a kde byl teď Já jsem do Brna jezdil 41 let na MS a že to tak dopadlo z toho je mi na blití ale nejvíce je mi špatně z těch co o tom rozhodli ale také z jezdců že se za okruh neposravili a nebojovali o to aby se MOTOGP v Brně zachovalo a je mi líto pana Čady a všech dalších kteří jej postavili a získali pro Brno co nejvíce šlo jen proto aby Brnu zajistili známost v celém Moto světě v tom nejlepším a ne jak to udělali všichni kteří zrušili MOTOGP pro další generace nových českých závodníků jako byl pan Šťastný Vitvar Staša a další ale tím nemyslím generaci která možná mohla za okruh lobbovat ale neudělali to BOHUŽEL Ano možná kritizuji možná někomu křivdim nevim jaké byly všechny okolností zrušení MOTOGP nikdy jsem moc nejezdil na motorce neměl mocné známosti jsem jen starší kluk ale kluk který má rád a měl rád motocyklový sport ale prostě mi vadí a vadilo že se o MOTOGP nebojovalo ale potom nikdo nebrečte že děti nemají vzory z motosportu a vše s tím spojené ale chyby je potřeba hledat v tom že děti nebudou moci na své idoly do Brna ale do Německa a Maďarska a možná si pak vše rozmyslí zda vše má smysl Přeji Maďarsku HODNĚ HODNĚ HODNĚ FANOUŠKŮ A ÚSPĚCHŮ V NOVÉM KALENDÁŘI MOTOGP A AŤ SE JIM VŠE DAŘÍ A BRNO MÁ SMŮLU A to i kvůli těm 41 letem HODNĚ HODNĚ HODNĚ MRZÍ ale ještě že existuje Zlatá Přilba Pardubice SGP Praha a MS v Lokti a snad nebudou tak hloupí jako v Brně

Pondělí, 8. března 2021, 18:19Odpovědět

Náhrada za Brno. Závody MotoGP se pojedou na novém okruhu v Debrecíně  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.