Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rasismus na stadionech nechceme, zlobí se funkcionáři na Kometu a napařili klubu pokutu

, aktualizováno 31. března 2023, 16:11

Nepříjemnou dohru má čtvrtfinálová sérii extraligového play off mezi Kometou a Vítkovicemi. Brněnští fanoušci při zápasech rasisticky uráželi kapitána ostravských Dominika Lakatoše. Chování podporovatelů Brna zvedlo ze židle nejvyšší funkcionáře, kteří bouchli do stolu a udělili klubu pokutu 30 tisíc korun.

Kvůli urážkám fanoušků, kteří hulákali při utkáních na vítkovického útočníka „cigáne“, se čertil bezprostředně po konci série kouč Ostravanů Miloš Holaň. „Jediné, co mě na celé sérii mrzí, jsou rasistické urážky na adresu Dominika Lakatoše. Jako trenér stojím za našimi hráči. To by na našich stadionech mělo být trestáno,“ vyjádřil se Holaň, jehož tým přemohl Brňany 4:2 na zápasy. 

Reakce z vyšších míst na sebe nenechala dlouho čekat. Ostře se proti rasismu na stadionu ohradil šéf extraligy Martin Loukota. „Zápasy mezi Vítkovicemi a Brnem byly vyhrocené, což k vyřazovacím bojům patří. Ledacos se dá skousnout a přejít. Ale některé momenty je třeba zpětně zhodnotit a potrestat,“ vyjádřil se v prohlášení ředitel Asociace profesionálních klubů, která předala podnět discplinárce.

Kárná komise rozhodla, že Brno zaplatí sankci 30 tisíc korun. Šéf disciplinárky Viktor Ujčík vynesl trest po zhlédnutí videozáznamu, na kterém si všiml, jak příznivci Komety na Lakatoše křičí urážky. „Dominik Lakatoš se v průběhu zápasu nedopustil žádné provokace vůči divákům či příznivcům domácího klubu a nebyl původcem žádného konfliktu a žádným způsobem nedal záminku k urážení," uvedli zástupci APK LH ve zprávě.

Fandové Komety rasisticky uráželi vítkovického Lakatoše. Ostravští volají po trestu

Euforie vládne v hokejových Vítkovicích, které v šesti duelech přemohly brněnskou Kometu a zajistily si po dvanácti letech postup mezi čtyři nejlepší celky extraligy. Vyrovnaná série plná emocí přinesla kromě hokejových soubojů i rasistické...

Kometa nepyká poprvé 

Kometa se od chování fanoušků distancovala. Od třetího zápasu série se snažila situacím předejít. Přesto to na zažehnání situace nestačí. Podle Loukoty nese odpovědnost za vystupování podporovatelů klub, a proto chystá pro jihomoravský celek pokutu. 

„My chceme k těmto urážkám také zaujmout jasné stanovisko. Takové chování brněnských fanoušků nelze přecházet bez povšimnutí. Chceme tímto postojem vyslat jasný signál, že takové chování netolerujeme a fanoušci si snad uvědomí, že je třeba respektovat všechny aktéry utkání i protihráče," dodal Loukota.

Brněnský klub pykal za rasistické pokřikování fanoušků už v minulosti. Za chování fandů dostala Kometa trest už v roce 2019. Tehdy při semifinále s Libercem pořvávali lidé z hlediště opět na Lakatoše, který tehdy hájil barvy Severočechů. Brno dostalo flastr 30 tisíc korun.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Markéta Křížová

Štítky Brno, Kometa, Extraliga, Vítkovice, Rasismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězslav Žurek

Nechápu co je vadného na tom někomu říct Cigáne. Kdysi toto byl jediný správný výraz a slovo Rom vzniklo až mnohem později a je umělého původu. Jen aby bylo jasno

Neděle, 2. dubna 2023, 15:22Odpovědět

Karel Rada

Cikáni, Romové, nebo Slováci jsou stejná rasa jako my. Pokřik tedy nebyl rasistický ale leda xenofobní!

Sobota, 1. dubna 2023, 13:07Odpovědět

Jan Řezanina

To je směšná pokuta.

Pátek, 31. března 2023, 16:54Odpovědět

Rasismus na stadionech nechceme, zlobí se funkcionáři na Kometu a napařili klubu pokutu  |  Hokej  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.