Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vyškov s partou Afričanů klepe na dveře první ligy. O postup se porveme, hlásí klub

Ledový pot polil všechny ve Vyškově, když loni v létě poprvé veřejně vystoupil majitel Kingsley Pungong. Kamerunský boss na tiskové konferenci vyhlásil útok na postup do nejvyšší soutěže. Po několika měsících se ale zdánlivě utopická vize stala realitou. Druhý celek soutěže přivedl další africké hráče a prahne minimálně po baráži.

Vyškovští žijí v poslední době fotbalovou pohádku. Tým kouče Jana Trousila přezimoval na druhé příčce národní ligy se ztrátou dvou bodů na vedoucí Příbram. Navíc převedl spanilou jízdu českým pohárem, v němž vyřadil prvoligový Jablonec i Zlín. Odměnou pro mužstvo z okresního města byl čtvrtfinálový zápas na půdě Slavie. Duel si Vyškov užil i přes prohru 0:4.

Nyní už se zraky všech upírají k neděli, kdy Vyškované zahájí na hřišti Táborska misi za ziskem prvoligové vstupenky, čímž by splnili přání ctižádostivého vlastníka. „Na rovinu řeknu, že prohlášení majitele nám přišlo v šatně hodně ambiciózní, protože loňskou sezonu jsme byli rádi za záchranu. Trenér nám ale zdůrazňoval, abychom si nedávali tvrzení příliš do hlavy. Vyšel nám start soutěže, dařilo se nám i dál a postupem času jsme se dostali na špičku tabulky, kde chceme zůstat. Musíme zůstat pokorní pokorní. Baráž je cíl, který nás láká,“ prohlásil brankář Antonín Kynský, který patří ve dvaceti letech k hlavním tahounům mužstva.

Africký majitel fotbalového Vyškova vyhlásil útok na první ligu. Chceme postup, tvrdí

S velkými ambicemi vstupuje do nového ročníku fotbalové národní ligy klub z Vyškova. Loňský nováček soutěže se sice do posledních chvil strachoval o záchranu, letos ale moravský klub cílí na vyšší mety. V zádech má kamerunského majitele...

Do Drnovic se liga nevrátí

Postavení v tabulce nutí vedení jihomoravského oddílu k přemýšlení, kde by se v případě postupu hrála první liga. Domácí stadion v Drnovicích nesplňuje ligové parametry. Sportoviště patří navíc obci, což případné stavební zásahy komplikuje. Nevyhovující je rovněž stánek ve Vyškově, o nějž se fotbalisté dělí s atlety. „Trošku jsme předběhli vývoj. Nemáme k první lize odpovídající podmínky. Vedeme jednání o případném azylu, ale bohužel téhle variantě jsme se chtěli vyhnout. Do poslední chvíle jsem doufal, že bychom mohli hrát v Drnovicích. Možnost ale definitivně padla,“ sdělil bez větších podrobností sportovní manažer klubu Zbyněk Zbořil.

Podle Zbořila nyní celek zvažuje další kroky. V úvahu připadá rekonstrukce sportovního areálu ve Vyškově, nebo eventuální stavba nového stadionu. Konkrétní plány ale zatím klub na stole nemá. Jisté ale je, že při působení v druhé lize může mužstvo stále hrát domácí zápasy v Drnovicích.

Afická kolonie 

I přes potíže s neodpovídající sportovní infrastrukturou se Trousilova družina velkých cílů nezříká. Odpovídá tomu i posílení kádru. Odešel sice záložník Fofana, na druhou stranu dorazil na jih Moravy dvacetiletý záložník Check Oumar Souaré, který si připsal start i ve francouzské nejvyšší soutěži, urostlý jednadvacetiletý obránce z Ugandy Mus Ramathan nebo dvaadvacetiletý člen reprezentace Zambie Golden Mafwenta. Hráči tak rozšířili už i tak početnou skupinku afrických fotbalistů v klubů. 

Přivádět sem africké hráče je cílem majitele. Respektujeme to, protože bez něj by fotbal ve Vyškově nebyl. Cizinci jsou kreativní do ofenzivy, mají velké ambice, ale často přijíždí bez kondice. Charakterově ale s nimi není žádný problém. Pouze v komunikaci. Snažíme se, aby všichni mluvili anglicky nebo česky. Mnozí ale zvládají jen francouzštinu, takže musíme vše překládat. Je to pak problém při dodržování taktických pokynů,“ popsal kouč MFK Jan Trousil, který za největší favority soutěže považuje Karvinou, Příbram a Opavu.

Začlenit do kolektivu cizince se snaží rovněž čeští hráči, kteří spoluhráče berou i na týmové akce. „Při cvičeních ve dvojicích se snažíme, aby kluci byli s českými hráči a nevytvářeli si vlastní skupinky. Týmových akcí se normálně účastní. Jen většina nepije alkohol, takže sedí klidně celý večer u koly,“ dodal obránce František Matýs, který je stejně jako Kýnský kmenovým hráčem pražské Slavie

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MFK Vyškov

Štítky Vyškov, Přestupy, Druhá liga, Podnikání, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

myslela jsem , že je to česká fotbalová liga...

Pondělí, 6. března 2023, 10:51Odpovědět

Vyškov s partou Afričanů klepe na dveře první ligy. O postup se porveme, hlásí klub  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.