Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zbrojovce i Vyškovu unikly šance na evropské poháry. Oba týmy končí ve čtvrtfinále

, aktualizováno 1. března 2023, 20:19

Fotbalisté brněnské Zbrojovky končí ve čtvrtfinále MOL Cupu. V soutěži, odkud vede cesta do pohárové Evropy, nezvládli Brňané duel na půdě Českých Budějovic a prohráli 1:2. Jihočeši si za vítězstvím dokráčeli už v prvním poločase, když Brnu nasázeli dvě branky. Hosté už pak jen v závěru korigovali výsledek. O překvapení se nepostaral ani druhý jihomoravský celek z Vyškova, který podlehl pražské Slavii 4:0.

Jihočeši především v prvním poločase dominovali a soupeř se prakticky jen bránil. V 7. minutě se domácí chvíli radovali z toho, že po faulu na Potočného budou kopat penaltu. Jenže po zhlédnutí videa rozhodčí Hocek původní verdikt zrušil.

České Budějovice se přesto o chvíli později dočkaly vedení. V 19. minutě po Horově centru do pokutového území posunul míč hlavou Adediran, balon pak ještě prodloužil Potočný a volný Zajíc měl dost prostoru k tomu, aby z pár metrů skóroval.

Další šanci měl v 38. minutě Adediran. Míč mu hlavou poslal proti noze Potočný a Adediran přibližně z 20 metrů mířil těsně vedle spojnice tyče a břevna. Aktivita Dynama vyvrcholila krátce před přestávkou. Ve 43. minutě neudržel ránu obránce Sladkého brněnský brankář Hrubý a Zajíc se prosadil podruhé.

Brno se s výsledkem nesmířilo a v úvodu druhé půle bylo nebezpečnějším týmem. Jeho tlak téměř zúročil v 53. minutě Nečas, šanci mu ale zlikvidoval českobudějovický brankář Šípoš a následná Faltova dorážka skončila vedle. V 56. minutě Brno čtyřikrát vystřídalo a na hřiště se dostal i nejlepší ligový střelec Řezníček.

Hosté v nastaveném čase snížili, když se gólově prosadil Divíšek, ale víc už nestihli. Jihočeši porazili Brno podruhé v sezoně, na podzim nad ním v lize na svém hřišti zvítězili 3:2.

Dynamo České Budějovice - Zbrojovka Brno 2:1 (2:0)
Branky: 19. a 43. Zajíc - 90.+2 Divíšek. Rozhodčí: Hocek - Ratajová, Matoušek - Petřík (video). ŽK: Hrabina (Brno). Diváci: 952.
Č. Budějovice: Šípoš - Sladký, Broukal, Králik, Skovajsa - Adediran (77. Čermák), Hora, Čavoš (90. Grič), Penner (63. Hellebrand), Potočný (90. Mršič) - Zajíc (63. Matoušek). Trenér: Nikl.
Brno: Hrubý - Hrabina, Štěrba, Hlavica (56. Texl), Divíšek - Matejov (56. Ševčík), Pachlopník (82. Koželuh), Endl, Falta, Nečas (56. Granečný) - Rogožan (56. Řezníček). Trenér: Dostálek.

Vyškov nepřekvapil

Fotbalisté Slavie ve čtvrtfinále domácího poháru MOL Cupu splnili roli velkého favorita a druholigový Vyškov v Edenu porazili hladce 4:0. Lídr nejvyšší soutěže rozhodl už v úvodních 22 minutách, kdy se trefili Ondřej Lingr, Václav Jurečka a Matěj Jurásek. Po změně stran podruhé skóroval Jurečka. Pražané si zahrají semifinále poháru po roční odmlce, soupeře poznají při losu 10. března.

Trenér Slavie Trpišovský udělal hned devět změn v základní sestavě oproti víkendovému vítěznému ligovému utkání se Slováckem (2:0). Do branky se v soutěžním zápase poprvé od září dostal Mandous, ale moc práce neměl. Druhý celek druhé nejvyšší soutěže, který v Edenu hrál první duel jarní části sezony, na favorita od úvodu nestačil a naději na boj o postup záhy ztratil.

Ve 12. minutě otevřel hlavičkou skóre Lingr a za devět minut se zblízka po akci na hranici ofsajdu prosadil Jurečka. Nepovedenou desetiminutovku hostů uzavřel gólem ve skluzu po centru z pravé strany Matěj Jurásek.

Vyškov v předchozích kolech vyřadil dva ligové týmy Jablonec a Zlín, Slavia už ale byla viditelně nad jeho možnosti. Moravský celek uchránil od výrazně vyšší porážky brankář Kinský, který navzdory hostování z Edenu směl proti pražskému klubu nastoupit.

Ve druhé půli devatenáctiletý gólman inkasoval jen 62. minutě, kdy neměl šanci proti Jurečkovi, který zblízka zaznamenal svou druhou trefu v utkání. V 78. minutě podrazil Kinský unikajícího Van Burena, ale kvůli ofsajdu se nakonec penalta nekopala. Slavia využila příznivého losu a v této pohárové sezoně vyřadila i třetí druholigový celek. Výsledkem 4:0 zvítězila také na Dukle.

Slavia - Vyškov 4:0 (3:0)
Branky: 19. a 62. Jurečka, 12. Lingr, 22. M. Jurásek. Rozhodčí: Starý - Nádvorník, Kubr - Machálek (video). ŽK: M. Jurásek - Alegue, Dweh. Diváci: 6697.
Sestava Slavie: Mandous - Pech, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek (68. Traoré) - Oscar, Ševčík (77. Douděra) - M. Jurásek (68. Van Buren), Lingr (68. Zafeiris), Ewerton - Jurečka. Trenér: Trpišovský.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SK Dynamo České Budějovice

Štítky Brno, Zbrojovka, Pohár, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbrojovce i Vyškovu unikla šance na evropské poháry. Oba týmy končí ve čtvrtfinále  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.