Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do Drnovic se vrací profi fotbal, Vyškov se na slavném stadionu touží zachránit

Za fotbalové Drnovice váleli takoví hráči jako Radek Drulák, Miroslav Kadlec nebo Zdeněk Grygera. Na stadion do více než dvoutisícové jihomoravské obce u Vyškova se obávaly jezdit nejen slavné české týmy v čele s pražskou Spartou, ale také třeba tehdejší evropský gigant Mnichov 1860. Po krachu místního FK nestaly pro sportovní stánek roky chátrání a devastace. Nyní se na legendární stadion vrací profesionální soutěž. Domácí prostředí bude mít v Drnovicích tým MFK Vyškov, který je nováček národní ligy.

Druholigového novice čeká v soutěži náročná mise. Klub do poslední chvíle nevěděl, zda o patro výš nakonec postoupí. Kádr proto skládá doslova na poslední chvíli, finišuje jednání se sponzory nebo doupravuje stadion. Cílem svěřenců kouče Jana Trousila je proto jednoznačně záchrana. První body mají možnost získat už v sobotu na hřišti pražské Dukly.

Jsme tři dny před začátkem soutěže, ale nejsme ve finální podobě. Rozhodli jsme se jít do sezóny v počtu 19+3 hráčů a stále čekáme na nějaké spolupráce v podobě hostování z ligových klubů. Půjde o doplnění v nejbližší době,“ vysvětlil generální manažer Zbyněk Zbořil, který do klubu přišel před letošní sezonou z Blanka, jež kvůli finančnímu důvodům vzdalo účast pro letošní ročník druhé ligy.

Trenéra Jana Trousila čeká náročný úkol, zachránit Vyškov ve druhé lize

Důraz, rychlost a posily

Trousil chce naordinovat týmu přímočarý styl opřený o rychlostní krajní hráče, jakým je například posila týmu Ondřej Vintr. Další novou tváří před nacházející sezonou je bývalý brankář Zbrojovky Martin Šustr, obránce Ahmed Fofana z Chrudimi nebo slovenský stoper Pavol lko z Blanska, který by se měl starat o důraz v defenzivě. Zatápět obranám soupeřů by měli pak ofenzivní hráči v čele Martinem Macejem, Lukášem Lahodným a zkušeným Pavlem Simrem. Trenér Trousil by přesto rád uvítal v týmu ještě další hráče. 

Chceme ještě přivést jednoho středního obránce a minimálně jednoho hráče do ofenzivy. Dvě až tři místa máme stále volné,“ hlásí vyškovský lodivod, kterému sekunduje v trénování velezkušený Josef Mazura.

Brankář Martin Šustr patří mezi nejvýraznější posily Vyškova před nadcházejcí sezonou

Vyškov bude doma v Drnovicích

Domácí zápasy sehrají Vyškované na stadionu v Drnovicích, na kterém se odehrála v minulosti slavná utkání. Například v roce 2000 tu sehráli Drnovičtí pohárový souboj s tehdejším neměckým gigantem Mnichovem 1860. Na drnovickém hřišti si zahrála česká reprezentace. Naposledy v roce 2000 přípravný zápas s Koreou. Po brankách Nedvěda, Lokvence a hattricku Baranka vyhráli Češi 5:0. Pravidelně se v Drnovicích v devadesátých letech hrála nejvyšší soutěž naposledy v ročníku 2004/2005. Klub opustil jako majitel Chemapol a po finančních potížích zakladatele Jana Gottvalda zkrachoval. Nyní stadion po více než patnácti letech znovu ožije profesionálním fotbalem.

Myslím si, že Vyškov by měl hrát ve Vyškově, ale to se nepodařilo. Nakonec se přišlo s plánem B, kterým byly Drnovice. Obávali jsme se, že stadion nebude připravený pro podmínky národní ligy, ale nakonec jsme dostali verdikt, že je připravený. Pro obec a místní kluky z fotbalu je to obrovská vizitka, že jej dokázali za poslední dva roky dát do takového stavu,“ sdělil Zbořil. 

Největší úspěchy drnovického klubu je možné spatři hned při vstupu na tamějších nástěnkách

Drnovická nostalgie

I když má sportovní objekt za sebou roky chátrání a v posledních letech stavebních úprav, stále si drží atmosféru minulých časů. Na návštěvníka dýchne hned při příjezdu na stadion, na kterém stále visí znak prvoligového klubu i název tehdejšího hlavní sponzora soutěže. Výrazných změn nedoznaly ani útroby sportoviště. U hlavního vstupu je možné najít nástěnku s úspěchy klubu a hvězdnými hráči oddílu. Změny se nedotkly ani kabiny hostů nebo zdejšího VIP salonku na hlavní tribuně, ve kterém se kdysi se dojednávaly nejen fotbalové záležitosti.

Hrál jsem tady ještě jako mladý hráč s Příbramí. Zrovna jsme se zachraňovali a vyhráli tady 1:0 po gólu Františka Rajtorala, takže na zápas vzpomínám rád a cítím tady kus nostalgie. S nadsázkou si říkám, že tam, kde jsem začal kariéru, tak ji na stará kolena uzavřu,“ tvrdí s nadsázkou osmatřicetiletý kapitán a jeden z nejzkušenějších hráčů Vyškova Michal Klesa, jenž nastřádal ligové starty například za Bohemians či České Budějovice. 

V Drnovicích načínal kariéru také současný kapitán brněnské Zbrojovky Pavel Zavadil, který v nedávné době na stadion zavítal, když kolem projížděl, aby zavzpomínal na staré časy. 

Hrozně se na zápas těším. Vždy tam byla perfektní atmosféra. Jsem strašně rád, že se tam vrací profesionální fotbal, protože ten na drnovický stadion zkrátka patří,“ říká třiačtyřicetiletý záložník k utkání, na nějž dojde příští rok v dubnu.

VIP salonek v útrobách stadionu zůstal v totožném stavu jako v dobách největší slávy

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Drnovice, FK Vyškov, Trousil, Národní liga, fotbal, 1. FK Drnovice, Vyškov, soutěž, FC Bayern München, AC Sparta Praha, MFK Vyškov, Zdeněk Grygera, Miroslav Kadlec, Radek Drulák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Drnovic se vrací profi fotbal, Vyškov se na slavném stadionu touží zachránit  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.