Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Uděláme vše pro návrat do první ligy, hlásí Zbrojovka. Na sezonu zbrojí také Líšeň i Vyškov

Fotbalisté brněnské Zbrojovky touží po pádu z nejvyšší soutěže znovu zavítat zpět mezi elitu. Ke splnění cíle ale potřebují uspět v národní lize, k čemuž mají dopomoci i nové posily. Tým doplnil zkušený Pavel Zavadil nebo stoper Jan Štěrba. Pozadu nezůstává ani rival z Líšně, jenž přivítal ve svých řadách ostříleného Bronislava Stáňu, a Vyškov, který je nováčkem soutěže.

Brněnské čeká v národní lize náročný boj. O vstupenku do první ligy se utkají například s exligovými celky, jako jsou Příbram nebo Opava. Mezi vážné konkurenty patří rovněž Líšeň, která v minulém ročníku obsadila druhou pozici za lídrem z Hradce Králové, nevyzpytatelná pražská Dukla či draví nováčci, kterými jsou letos Vyškov a Sparta B. Přesto Brňané hlásí jasně, nic jiného než postup nebereme.

Máme před sebou jasný cíl, kterým je návrat do první ligy. Hráči to vědí, jsou s tím srozuměni. Věřím tomu, že uděláme dobrou kabinu, což by měl být základ k úspěchu. Nepopírám pochopitelně svou vinu na minulé sezóně, byl jsem spoluodpovědný za vedení týmu jako asistent i jako hlavní trenér. Teď je tu možnost odčinit neúspěch z minulé sezóny, využít zkušeností z loňské náročné sezóny,“ trvdil odhodlaně na startu přípravy kouč Zbrojovky Richard Dostálek, jemuž bude na lavičce pomáhat místo „Kaldy“ Petra Maléře Jozef Dojčan.

Pavel Zavadil při tréninku 

Nový šéf obrany i návrat kapitána

O návrat bude tým z Králova Pole usilovat s proměnným kádrem, ze kterého odešlo hned několik opor. Tým opustil stoper Luděk Pernica (návrat z hostování Plzeň), talentovaný Ondřej Pachlopník (hostování Plzeň), defenzivní záložník Jan Sedlák (Olomouc), křídelník Rudolf Reiter (Zlín), Daniel Fila (Mladá Boleslav), brankář Martin Šustr (Vyškov) nebo útočník Antonín Růsek (Olomouc). Smlouvu klub neprodloužil s ofenzivním záložníkem Šimonem Šumberou, stoperem Zoranem Gajićem nebo slovenským krajním obráncem Timotejem Záhumenským. Místo v kabině rovněž vyklidil dosavadní šéf obranných řad Pavel Dreksa. Prvoligové kluby se navíc zajímají o útočně laděného záložníka Adama Fouska a otazník rovněž visí nad záložníkem Ondřejem Vaňkem, jehož pozici středového záložníka a tvůrce hry zřejmě převezme staronovový lídr Zbrojovky, zkušený třiačtyřicetiletý záložník Pavel Zavadil. Hráč, jenž v jihomoravském klubu odehrál pět sezon, bude v Brně působit jako mentor i hráč. 

Mou rolí bude pomoci spoluhráčům na hřišti i mimo něj v rozvoji a pomoci tak Zbrojovce, proto jsem přišel. Jsem přesvědčený, že je v mých silách to zvládnout,“ řekl Zavadil po podpisu smlouvy.

Další novou tváří na Srbské je dvacetiletý mládežnický reprezentant Daniel Kosek z pražské Slavie. Levý obránce či záložník hostoval v uplynulé sezoně v Liberci a Bohemians, na kontě má dosud jedenáct prvoligových startů. Roli šéfa obrany převezme po Dreksovi exolomoucký zadák Jan Štěrba, který z Hané přichází na hostování. Šestadvacetiletý obránce nasbíral 44 prvoligových startů. Většinu nastřádal v dresu olomoucké Sigmy. Pět utkání si zahrál za Karvinou.

Neberu to jako krok dolů. Poslední rok nebyl v mnoha ohledech ideální, před koronou jsem hrával, ale pak přišlo zranění, takže jsem zvládl jen pár zápasů. Jsem rád, že Brno projevilo zájem, patří do ligy a budu dělat vše pro to, aby se to povedlo,“ sdělil po včerejším tréninku střední obránce.

Nový dirigent obrany Jan Štěrba

Soupeři si na nás dají pozor

Pozadu nezůstávají ani na východním předměstí Brna, kde se připravuje stříbrný tým minulého ročníku, SK Líšeň. Trenér Milan Valachovič s asistenty Leošem Kalvodou a Petrem Pechou mají k dispozici takřka celý loňský kádr. Chybí v něm trojice Zikl, Szotkowski, Šteigl, jíž skončilo hostování. Naopak tým doplnil sedmadvacetiletý Bronislav Stáňa, který se může pochlubit 44 starty v nejvyšší soutěži. Zkušený útočník naposledy působil v prvoligové Opavě, dříve si zahrál ligu za ostravský Baník či Znojmo. Výraznou posilou je také pětadvacetiletý forvard Šimon Chwaszczem, jenž přichází do Brna na roční hostování ze Zlína. I přes výrazné zkvalitnění kádru upozorňuje Valachovič, že letošní sezona bude pro Brňany obtížnější než předchozí.

Bylo by bláhové si myslet, že se nám bude lehce dařit stejně jako loni. Aby tak bylo, musíme nutně přidat. Už totiž nebudeme považování za outsidera. Každý si na nás dá pozor. Loni se nám vydařil začátek, když jsme v úvodu nasbírali solidní počet bodů a měli tak pohodlný baťůžek na cestě soutěží,“ sdělil při startu přípravy líšeňský kouč. 

Bronislav Stáňa mění působiště, z Opavy přichází k Marvanům

Nadšení ve Vyškově

V plném proudu je rovněž příprava fotbalistů Vyškova, kteří se pod dohledem hlavního kouče Jana Trousila připravují na ročník v národní lize. Tým, jenž bude domácí zápasy hrát na slavném stadionu v Drnovicích, ohlásil příchod gólmana Martina Šustra, který zřejmě bude týmovou jedničkou. Velkou radost mají ve Vyškově rovněž z rozhodnutí zkušeného kapitána Michala Klesy, který prodloužil smlouvu. Sedmatřicetiletý záložník má zkušenosti i z první ligy, v níž nastoupil v dresu Bohemians ke třinácti zápasům. 

Ve Vyškově spoléhají před novou sezonu zejména na diváky a nadšení, které vládne po postupu. Věří, že ročník zvládnou jak po sportovní, tak i organizační stránce. 

Zatím z toho mám dobrý pocit a věřím, že to zvládneme. Letos bude druhá liga úplně o něčem jiném než loni. Soutěž doplnila v podstatě čtyři ligová mužstva - Zbrojovka, Příbram, Opava a Sparta „B“ - a nám nezbývá nic jiného než dvě mužstva v tabulce pod sebe dostat. Čeká nás plno zajímavých zápas,“ popsal své pocity klubovému webu nový sportovní manažer týmu Zbyněk Zbořil.

Zbyněk Zbořil je novým sportovním manažerem Vyškova

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FCZ BRNO, FC OPAVA, MFK VYŠKOV

Štítky Národní Liga, Zbrojovka, MFK Vyškov, FK Líšeň, Přestupy, Vyškov, Líšeň, soutěž, FC Zbrojovka Brno, Pavel Zavadil, Jan Štěrba, Bronislav Stáňa, SFC Opava, SK Sigma Olomouc, 1. FK Příbram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uděláme vše pro návrat do první ligy, hlásí Zbrojovka. Na sezonu zbrojí také Líšeň i Vyškov  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.