Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně zakázali radním vstup na stadion. Lužánky developerům nedáme, burcuje fotbalista Švancara

Po dvaceti letech klidu se v moravské metropoli schyluje k ostré bitvě o stadion za Lužánkami. K mobilizaci sportovních fandů zavelel fotbalista Petr Švancara, kterého pobouřily plány města na chystanou demolici sportoviště a slibuje radním odvetu. Představitelům města dokonce fanoušci zakázali vstup na stadion.

Brnem cloumá spor o osud stadionu v Drobného ulici od podzimu minulého roku, kdy město zatím nepravomocně uspělo v dlouholetém soudním sporu s podnikatelem Liborem Procházkou. Po několika týdnech od verdiktu jurisdikce radnice navíc smetla ze stolu projekt Petra Švancary, který na sportovišti plánoval vybudování tréninkového centra pro mladé. Nápad dostal podporu v participativním rozpočtu a magistrát se zavázal k uskutečnění. Představitelé radnice ale nyní couvají. Jako hlavní argument uvádějí statický posudek, podle nějž je objekt zralý na demolici.

Záměr rozzlobil opoziční politiky a hlavně sportovní fanoušky, kteří před hřiště umístili ceduli s nápisem – Radě města Brna vstup zakázán. Informace o bourání zvedla ze židle rovněž fotbalistu Petra Švancaru, který se k záležitosti donedávna nevyjadřoval. Bývalý hráč Brna, Žižkova nebo pražské Slavie totiž zápolil v reality show Survivor na pustém ostrově. Po návratu do České republiky se nestačil divit, co se v jeho rodném městě odehrálo. 

„Hned, jak jsem zapnul mobil, mi naskočily desítky zpráv o chystané demolici. Naštvalo mě to a strašně zklamalo. Radní mi ještě na podzim slibovali, že na jaře začneme stavět tréninkové centrum. Nyní ale někdo přijde s nápadem na demolici. Beru to jako kudlu do zad a nenechám to jen tak. Nyní konzultuji postup s právníky,“ řekl Švancara, který stadion oživili rozlučkou, které tehdy přihlíželo pětatřicet tisíc diváků.

Po letech chátrání Brno zjistilo, že fotbalový stadion za Lužánkami nezachrání. Chystá demolici

Nad brněnským stadionem za Lužánkami se stahují mračna. Radnice plánuje, že desítky let chátrající sportoviště půjde k zemi. Argumentuje posudkem statika. Záměr ale zvedl ze židle fotbalové fanoušky i opoziční politiky, kteří se obávají úplného...

Hrozí nebezpečí, bojí se radní

Město postup brání a tvrdí, že v případě vybudování tréninkového centra hrozí dětem při hře s míčem nebezpečí kvůli nestabilním tribunám. Odvolává se na posudek statika z června minulého roku, který si zpracovala městská firma Starez Sport. „Stadion je ve velmi špatném, na mnoha místech i havarijním stavu, který se postupem času zhoršuje. Vzhledem k velkému množství velice závažných poruch by bylo vhodné provést nové, dokonalejší uzavření bez jakéhokoliv přístupu nepovolaných osob a zahájit kroky nutné k demolici stavby,“ uvedl radní pro sport Tomáš Aberl (TOP 09). 

Fotbal patří za Lužánky, myslí si fotbaloví fandové 

Výstavba místo fotbalu? 

O statický posudek se zajímají rovněž opoziční zastupitelé, kteří neměli zatím možnost dokument vidět. Stejně by rád závěr odborníka viděl Švancara, jehož představitelé Brna požádali o společnou schůzku. Tu útočník přezdívaný Mercedes ale odmítl s tím, že se s politiky nemá o čem bavit. Bojí se totiž, že vedení Brna si už dávno vyjasnilo, co na území chce.

„Fotbal vždy patřil za Lužánky. Je to srdce Zbrojovky i Komety. Nenecháme si stadion vzít politiky, kteří už jsou nejspíše domluvení s developery. I proto chystáme v následujících týdnech zahájit akce, které se nebudou mnohým lidem líbit,“ dodal fotbalista.

KOMENTÁŘ: Brno bouráním Lužánek jen nahlas řeklo pravdu. O nový stadion nestojí a není se čemu divit

Povyk vyvolali brněnští politici po posledním zastupitelstvu, v němž čelní představitelé nahlas připustili, že přes dvacet let chátrající stadion za Lužánkami musí jít kvůli narušené statice k zemi. Záměr demolice stopil naděje na vybudování...

Nic se nerozhodlo

Brno vášně ohledně betonového skanzenu dlouhodobě klidní. Tvrdí, že o využití místa rozhodnou odborné studie. Vyjádření vedení v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS) ale nasvědčují, že ke slibované stavbě nového stadionu nejspíše nedojde. 

Myslím si, že lokalita není určená na velké tisícové návštěvy z pohledu dopravy, tamější bytové zástavby i blízkosti lužáneckého parku. O budoucím využití budeme vést jednání. Počítám s tím, že si necháme zpracovat k záležitosti studie a analýzy. Na základě toho zvážíme možné varianty, sdělila primátorka v rozhovoru pro Drbnu. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky Brno, Lužánky, Stadion, Švancara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

JE TO ZDE, JAK ZA CARA - NAŘIZUJE ŠVANCARA.....

Středa, 15. března 2023, 08:07Odpovědět

V Brně zakázali radním vstup na stadion. Lužánky developerům nedáme, burcuje fotbalista Švancara  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.