Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brněnský střelec Tomeček si vystřílel evropské zlato i účast na olympiádě

Sportovní střelbě vládnou sportovci z Brna. Nedávný zlatý triumf z evropského šampionátu Jiřího Liptáka v trapu napodobil Jakub Tomeček, který si přesnou muškou vystřílel na Kypru nejcennější kov ve skeetu a zajistil si jako druhý Čech účast na olympiádě v Paříži. Mimo to obsadil třetí příčku v nové olympijské disciplíně Mix Team.

Rodák z Kyjova a člen brněnského Olympu odjížděl na střelecké mistrovství Evropy v kyperské Larnace s velkými ambicemi, zlato ho ale překvapilo. Tomeček už má za sebou v této době velký kus sezóny, za kterou dosáhl mnoha nemalých úspěchů. Formu se mu podařilo i nadále skvěle udržet a svým triumfem z Larnacy si získal letenku na olympiádu do Paříže v roce 2024.

„Zlatou medaili jsem na mistrovství Evropy vůbec nečekal. Do Larnacy jsem odjížděl s dobrým pocitem, ale že by mi cinklo hned zlato, s tím jsem nepočítal,“ přiznává Drbně střelec Jakub Tomeček. Jak navíc sám popisuje, druhý den po kvalifikaci se mu úplně nedařilo. „Druhý soutěžní den mě zradil vítr a dvakrát jsem minul terč,“ říká Tomeček.

Po ne úplně šťastné střelbě ho čekal rozstřel hned se čtyřmi soutěžícími, přičemž se mu podařilo postoupit rovnou do finále z prvního místa. „Myslím, že postup z první příčky je velkou výhodou, hlavně teda po psychické stránce. Tím, že jsem měl nejvyšší skóre, ze mě odpadla nervozita a cítil jsem se sebevědomě,“ vysvětluje Tomeček.

Ve finále se jednatřicetiletý střelec dostal do dalšího a tentokrát velmi dramatického rozstřelu s Italem Luigim Loddem. Nejprve dvakrát chyboval, jeho soupeř pak ale také dvakrát minul terč. Nakonec Tomeček svého italského protivníka porazil velmi těsně 20:19.

Jakub Tomeček se jako druhý Čech nominoval na olympiádu do Paříže.

Druhý Čech na olympiádě

Výpravě českých brokových střelců přispěl Tomeček třetí zlatou medailí a pátou medailí celkem. Mimo to se stal druhým Čechem i střelcem vůbec, který se nominoval na olympiádu v Paříži v roce 2024. „Přede mnou si vybojoval zlato i účastnictví na olympiádě můj kolega Jiří Lipták. Je super, že se do Paříže probojoval se mnou. Jsem rád za každého sparringa,“ popisuje své pocity Tomeček. Svým výkonem se rovněž zařadil mezi Čechy nominované na evropské hry, které se budou konat v polském Krakově v roce 2023.

Sezóna pro českého střelce ale ještě nekončí. „Za necelý měsíc pojedeme na mistrovství světa v Chorvatsku, tak mi držte palce,“ vzkazuje fanouškům Tomeček. V Brně se bude ještě konat poslední střelecký turnaj sezóny, toho už se ale Tomeček kvůli zaslouženému odpočinku nezúčastní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Střelba, Tomeček, Zlato, Olympiáda, Brno, Jakub Tomeček, olympijské hry, zlatá medaile, Letní olympijské hry 2024, Jiří Lipták, Kypr, Paříž, Evropa, Larnaka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský střelec Tomeček si vystřílel evropské zlato i účast na olympiádě  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.