Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnský plavec si troufá na černou vodu jezera Loch Ness. Chce pokořit rekord

Pokořit hladinu legendami opředeného jezera Loch Ness se zatím podařilo devíti plavcům na světě. Desátým odvážlivcem se chce stát brněnský sportovec Rostislav Vítek. Šestatřicet kilometrů skotské vodní plochy plánuje přeplavat za rekordních devět hodin.

Dálkový plavec a několikanásobný mistr republiky se o rekordní přeplavání jezera Loch Ness pokusí o víkendu. Na zdolání studené a tmavé vody se šestačtyřicetiletý Rostislav Vítek, jenž se v posledních letech věnuje zejména zimnímu plavání, připravuje v bazénu, kde zdolává dlouhé kilometry, a také na přehradě. 

Plavat chodíval sportovec, jenž jako první na světě dokázal ve vodě o teplotě nižší než pět stupňů Celsia uplavat 1 650 metrů na znak, do brněnského bazénu Za Lužánkami. Letos si díky své vůli a píli připsal brněnský rekordman pět titulů mistra světa v zimním plavání.

Rostislav Vítek je držitel českého rekordu v přeplavání kanálu La Manche, několikanásobný držitel titulu mistra republiky v dálkovém plavání a v roce 2008 reprezentoval Česko na Olympijských hrách v Pekingu.

Za chystaným pokusem o světový rekord stojí dlouhé každodenní tréninky, které Vítek absolvoval po několik let. Druhé největší jezero ve Skotsku, ve kterém má podle pověsti přebývat Lochnesská nestvůra, je pro plavce ale i přesto velkou výzvou, ze které má respekt.

Rekordní čas ve v černé vodě

 „Přeplavbu odhaduji na devět hodin a pokud vše půjde dobře a udržím rychlost čtyři kilometry za hodinu, mohl bych pomýšlet i na čas pod devět hodin. Bránit mi v tom bude studená voda Loch Ness, která bývá studenější než na obávaném kanále La Manche, který jsem již dvakrát úspěšně pokořil," svěřil se sportovec, který na webu Startovač vybírá peníze na dokumentaci svého rekordu.

Rekordní čas překonání jezera Loch Ness se zatím drží na devíti hodinách a jedenácti minutách. Vítek se chce stát desátým a zároveň nejrychlejším plavcem, který kdy jezero s dvanáctistupňovou teplotou vody pokořil. V posledních dnech už se ale zbytečně nevysiluje. „Ve středu plánuji jen půl hodiny trénovat v jezeře. Potom se budu připravovat psychicky. A pokud bude příznivé počasí, v sobotu se pokusím o přeplavbu,“ vysvětlil.

V proslulém skotském jezeru plaval Vítek již před pěti lety. „Nezkusil jsem celou délku, plaval jsem ve štafetě jen dva hodinové úseky. Bylo to náročné, voda je černá jako inkoust,“ popsal s tím, že jde o výkon, který je náročný také po psychické stránce.


Jezero Loch Ness je druhé největší jezero ve Skotsku. FOTO: Pixabay.com/brandreth

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Starez-Sport

Štítky plavání, Loch Ness, jezero, rekord, Rostislav Vítek, plavec, olympijské hry, Lamanšský průliv, Skotsko, Česko, Fotbalový stadion Za Lužánkami

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský plavec si troufá na černou vodu jezera Loch Ness. Chce pokořit rekord  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.