Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Do Brněnské přehrady naskáčou dálkoví plavci. Sinice závod nezkazí, tvrdí organizátoři

Brněnská přehrada vyhlíží sportovní svátek. K vodnímu dílu na řece Svratce zavítá tuzemská plavecká špička, aby se utkala o prvenství v tradičním maratonu na deset kilometrů. Akci podle pořadatelů nezkazí ani stále se zhoršující kvalita vody v nádrži, jež se potýká s vysokým obsahem sinic či chlorofylu.

Nedělní plavecký závod Garoma+ na Brněnské přehradě patří k jedné z nejstarších akcí svého druhu v Česku. Letos se uskuteční už po osmačtyřicáté a znovu nebude nouze o špičkové výkony ani závodníky. Po minulých ročnících ovlivněných koronavirovou pandemií se očekává, že se na start postaví stovky plavců.

Nejvíce pozornosti poutá královská disciplína na deset kilometrů, které se pravidelně účastní několik mistrovských vítězů. „Věříme, že závod bude mít hojnou účast i přes to, že jde už o sedmý mítink pořádaným u nás na volné vodě. Už teď jsme zaznamenali přes sto padesát přihlášených,“ řekl za organizátory maratonu Jiří Povolný.

Sinice nám nevadí

Vrásky plavcům nadělají ani poslední výsledky měření hygieniků, kteří pravidelně monitorují kvalitu vody na jihomoravských přírodních koupalištích. Takzvaný Prýgl, jak se mezi lidmi brněnské nádrži přezdívá, v posledních týdnech trápí zvýšený obsah sinic a chlorofylu. Podle posledního měření dostala voda v přehradě známku tři. Odborníci sice uvádí, že v takovém případě je možné se koupat. Osvěžení by ale měli zvážit například lidé s citlivou pokožkou.  

Organizátory závodu však rozmnožené bakterie ve vodě neznervózňují. „Nemám strach, že by sinice náš závod ohrozily. Přehrada s nimi bojuje v podstatě každý rok a maraton na tom nikdy neutrpěl,“ sdělil Drbně Povolný.

Přijede i nejstarší plavkyně

Na své si přijdou kromě profesionálů i nadšenci do plavání, kteří se navzdory svému věku těší vynikají kondici. Jedním z takových je nejstarší účastnice závodu, dvaasedmdesátiletá Vlasta Čudanová, která poplave závod na pět kilometrů. Nejstarším mužským závodníkem letos bude šestašedesátiletý Pavel Pinta. Poslední kategorií je závod na jeden kilometr, na který se mohou hlásit také amatéři z řad veřejnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kometa Brno

Štítky plavání, maraton, rekreace, přehrada, sinice, chlorofyl, Brněnská přehrada, Svratka, plavec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brněnské přehrady naskáčou dálkoví plavci. Sinice závod nezkazí, tvrdí organizátoři  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.