Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Československá legenda kolové Jindřich Pospíšil slaví osmdesátiny

Trenér a hráč, který se společně s bratrem Janem zapsal do historie kolové. Jindřich Pospíšil dnes slaví osmdesáté narozeniny. Za své výkony si Pospíšil, jenž jako hráč nikdy nepřestal být věrný královopolskému klubu, připsal titul Sportovec roku i několik ocenění Král cyklistiky.

Původně na kolo usedal s partnerem Jaroslavem Svobodou, později utvořil nezapomenutelné duo se svým bratrem. Československá legenda Jindřich Pospíšil se narodil 23. března 1942 v Brně a do paměti Čechů i Slováků se zapsal jako hráč kolové, sportu, v němž se protíná sálový fotbal a jízda na kole. Bratři Pospíšilové se v dnes již opomínaném sportu stali nejúspěšnějším týmem a pyšní se světovými tituly.

Postřeh trénovali legendy cyklistiky hraním stolního tenisu a jízdu zdokonalovaly společně se silničními cyklisty. Tvrdá dřina se vyplatila a z bratrů Pospíšilů se stal uznávaný fenomén, který oslavovalo celé Československo.


Bratři Jindřich (vlevo) a Jan (vpravo) Pospíšilovi se stali legendami kolové FOTO: Archiv Česká kolová, ČTK/Zehl Igor

Na mistrovství světa vyrazilo duo poprvé roku 1964 a za více než dvacet let trvající společnou sportovní kariéru dokázalo získat dvě desítky titulů. Kromě nejcennějších kovů si z klání odvezli také čtyři stříbrné medaile a jednu bronzovou. Medaili si připsali na každém mistrovství světa, kterého se zúčastnili. Společně vyhráli také šestnáct Evropských pohárů a pětadvacet československých mistrovství.

Po celou sportovní kariéru, která u bratrů započala již v dětství, vedl sourozenecké duo trenér Spartaku Královo Pole Rudolf Harth. Jindřich jako starší z bratrů končil s profesionálním hraním kolové v šestačtyřiceti letech a poté začal předávat své zkušenosti mladším sportovcům z pozice trenéra. Aktivně sportovat nepřestal ani v pokročilém věku a jízdě na kole se stále věnuje.

Sportovně se uplatnily také děti Jindřicha Pospíšila. Dcery Jana a Blanka reprezentovaly před lety Českou republiku v krasojízdě, které se věnuje také jeho vnučka Jana. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Moravský národ

Štítky pospíšilovi, Jindřich Pospíšil, narozeniny, osmdesátiny, kolová, Sportovec roku, Král cyklistiky, cyklistika, Jaroslav Svoboda, Brno, Česko, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Československá legenda kolové Jindřich Pospíšil slaví osmdesátiny  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.