Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brněnští krasobruslaři si splnili dětský sen, představí se na olympiádě

Na olympijských hrách (OH) v Pekingu 2022 bude mít Česká republika krasobruslařské zastoupení ve všech čtyřech kategoriích a hned tři z nich zaplní brněnští rodáci. Kromě Michala Březiny a jeho sestry Elišky Březinové se do olympijské kvalifikace probojoval i taneční pár Natálie a Filip Taschlerovi. Celkem čtyři Brňané tak zasáhnou do boje o cenné kovy pod pěti kruhy. Zároveň bude Česko poprvé v historii usilovat o medaile i v týmové soutěži.

Splněný dětský sen

Sourozenci Natálie Taschlerová a Filip Taschler se na OH probojovali nedávno z kvalifikačního závodu v Oberstdorfu. Jejich cesta byla sice složitá, ale má šťastný konec.  „Už na základce jsem si napsal do deníčku, že chci být jednou na olympiádě,“ hlásí dvaadvacetiletý krasobruslař, jehož slovům přikyvuje i jeho sestra. Radost sportovcům nekazí ani fakt, že se v Číně bude závodit před prázdným hledištěm. My jsme rádi, že se může závodit a těšíme se, že se potkáme se všemi sportovci, snažíme se z toho těžit co nejvíce pozitivního. Jsme natěšení a připraveni makat. Je to prostě super,“ říká devatenáctiletá Taschlerová.

Krasobruslařský pár se připravuje v Itálii

V Česku jsou podmínky pro přípravu vrcholových tanečních párů nedostačující. Chybí nejen kvalifikovaní trenéři, ale především čas a prostor k přípravě. Ledovou plochu denně zaplňují hokejové tréninky a na krasobruslení zbývá jen pár hodin. „V tancích potřebujeme velké množství hodin na ledě, zároveň musíme mít dostatek prostoru, aby jsme se nesráželi. Bohužel u nás jsou upřednostňováni hokejisti, a tak se tu nedokážeme kvalitně připravit,“ konstatuje krasobruslař. Mladý český pár proto trénuje především v Egni blízko italského Bolzana pod dohledem nejlepších italských trenérů, kde se připravují denně až pět hodin na ledové ploše. „Itálie je teď takový náš druhý domov. Do Česka se podíváme tak možná na Vánoce,“ popisuje Taschler, který se svou sestrou tráví veškerý volný čas na ledě i mimo něj.


Natálie a Filip Taschlerovi

Tréninky přes videohovory

Pod pěti kruhy se v Pekingu představí i další brněnská rodačka. Poprvé v kariéře se na vrcholné sportovní akci předvede v sólové kategorii pětadvacetiletá Eliška Březinová, která se na OH kvalifikovala už z březnového světového šampionátu. Svou sportovní kariéru kombinuje se studiem, na trénink jí proto nezbývá příliš času. I přes náročný program ale věnuje přípravě na ledě i v tělocvičně několik hodin denně.  

Závodnice se na nadcházející OH připravuje doma v Brně pod vedením svého otce, zároveň spolupracuje se zahraničním trenérem a bývalým světovým krasobruslařem Jozefem Sabovčíkem, který na vše dohlíží z Ameriky. „Máme tréninky přes videohovory, případně se domlouváme telefonicky. Probereme, co se mi daří a co naopak ne. Jiná možnost ani není, protože do Ameriky se nedostanu,“ popsala Březinová.


Eliška Březinová

Olympijská premiéra

Jak pro Březinovou, tak pro sourozenecký taneční pár budou tyto OH první v kariéře. Jejich cíle jsou proto podobné. Především si chtějí účast na největší sportovní akci užít, nasbírat nové zkušenosti a předvést co nejlepší výkony. Medailové ambice zatím nemají.  Za velký úspěch považují už samotnou kvalifikaci a možnosti závodit v týmové soutěži. Kromě Březinové a Taschlerových na OH diváci uvidí také Michala Březinu a sportovní dvojici Žukovou s Bidařem.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky krasobruslení, olympijské hry, kvalifikace, sport, krasobruslař, Česko, Eliška Březinová, Natálie Taschlerová, Michal Březina, Brno, Zimní olympijské hry 2022, Filip Taschler, trenér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští krasobruslaři si splnili dětský sen, představí se na olympiádě  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.