Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Když v tréninku povolíte, tak vás začnou porážet, říká olympijský vítěz Jiří Lipták

Brněnský rodák Jiří Lipták se v létě na olympijských hrách (OH) v Tokiu blýskl, když České republice připsal na konto zlatou medaili ve střelbě. Doufá, že jeho vítězství pomůže střeleckému sportu dostat se více do povědomí. Po návratu se i díky tomuto úspěchu delší dobu nezastavil. Stihl několik charitativních akcí, mistrovství České republiky, dovolenou u moře i na horách. Nyní ho o víkendu čeká další závod, tentokrát v domácím prostředí na brněnské brokové střelnici v Králově Poli. Na trénink mu ale mnoho času nezbývá.

Devětatřicetiletý Jiří Lipták měl po návratu z OH jen pár dní volna. Zasloužený odpočinek strávil s manželkou, synem Danielem a dcerou Karolínou. Ukázal jim nejen moře, ale i krásu českých hor. „Měli jsme jednu takovou flákací odpočinkovou dovolenou u moře v Chorvatsku. Pak jsme hnedka na tři dny odcestovali do Jeseníků,“ řekl Lipták. V Chorvatsku ho Češi nezastavují, naopak v Česku jeho tvář budí zájem.

Doma v Rajhradicích je hvězdou

V Rajhradicích, kde s rodinou bydlí si ho váží. Přivítali ho ve velkém stylu. „Asi měsíc po návratu z Tokia mi pan starosta uspořádal takové přivítání, bylo to zároveň loučení s prázdninami pro děti, tak nevím, jestli to pro ně bylo šťastné, že se se mnou mohly fotit nebo spíš smutné, že se loučí s prázdninami,“ popsal olympijský vítěz. I po téměř dvou měsících od jeho vítězství jsou podpisové kartičky žádaným zbožím. Jeho dcera i syn je spolužákům do školy nosí téměř každý den.

Už čtrnáct dní po návratu z OH se konalo mistrovství České republiky. Ze závodů se pro Liptáka na chvíli stala spíše společenská událost. „Když jsem vystoupil z auta, že půjdu střílet, tak jsem potkal deset lidí a málem jsem nestihl dojít na položku, za což bych dostal tři trestné nuly,“ řekl rodák z Brna. Nasadit americký úsměv se musel chvíli učit, po dvou měsíčním tréninku už ho ale ovládá s přehledem. Když se mu náhodou neblýskne úsměv na rtech, tak za něj práci přebere zlatá medaile, kterou už teď nenosí pořád u sebe. Na plánované akce, kde ví, že ji lidé budou chtít vidět a fotit, ji ale nikdy nezapomene donést.

Na trénink mu moc času nezbývá

Přípravy na další závody jsou složité, a to především kvůli nedostatku času, který je spojený s jeho úspěchem. Stíhat tréninky je obtížné, ačkoliv si plánuje minimálně dva týdně, tak zvládá stěží jeden. „Na trénink jsem měl čas třeba dvě hodiny, potřeboval bych ale aspoň pět. Je to moje chyba, podmínky na to mám, ale nechci vypadat, že mám nos nahoru, takže se snažím zúčastňovat různých akcí,“ uvedl. Pozvánek je mnoho a doposud byly všechny adekvátní. „Zatím všechno slušné, do erotického klubu mě nikdo nepozval,“ smál se devětatřicetiletý střelec. I když nechce, tak musí některé akce odmítat, aby měl čas i na soukromí život. 

Nadcházející OH v Paříži v roce 2024 už jsou v podstatě za rohem, proto už teď přemýšlí nad přípravou. „To uteče tak rychle, že za chvíli se nám rozjede nová sezóna a jak se to rozjede, tak už jste mezi těmi mlýnskými kameny a už to frčí,“ konstatoval. Nejdůležitějším úkolem bude se na OH v Paříži probojovat. Letošní olympijská sezóna pro něj byla pětadvacátou soutěžní sezónou. Na konec kariéry zatím vůbec nemyslí. Střílet chce nejen za tři roky v Paříži, ale i na následujících OH, které by se měly konat v roce 2028 v Los Angeles. „Když v tréninku povolíte, tak vás začnou porážet, takže když se chcete držet na světové špičce, tak pro to musíte spoustu věcí dělat a odpočívat nejde,“ dodal Lipták.

Další zastávka, brněnský střelecký stadion

O víkendu se na brokové střelnici v Králově Poli uskuteční sedmý ročník Memoriálu Bronislava Bechyňského a devětadvacátý ročník Memoriálu Miloslava Bednaříka. Akce se zúčastní okolo dvě stě střelců z jedenácti států. Mimo české olympioniky v čele s Barborou Šumovou, Jakubem Tomečekem nebo Jiřím Liptákem budou mít diváci možnost vidět například i slovenskou olympijskou vítězku Zuzanu Rehák Štefečekovou. Závodit se bude v sobotu i v neděli od devíti hodin, finále je na programu v neděli v odpoledních hodinách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Barbora Švubová

Štítky olympijský vítěz, Jiří Lipták, střelba, memoriál, trénink, olympijské hry, Česko, moře, Tokio, Královo Pole, Paříž, Chorvatsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když v tréninku povolíte, tak vás začnou porážet, říká olympijský vítěz Jiří Lipták  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.