Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ohlédnutí za MotoGP v Brně: překvapivý vítěz, historická výhra a stovky diváků za plotem

Velká cena České republiky přinesla v Brně řadu překvapivých momentů. Závod královské kategorie MotoGP ovládl ve Velké ceně České republiky silničních motocyklů nečekaně Jihoafričan Brad Binder. Ten přitom startoval v nejvyšší třídě teprve potřetí a rovnou si připsal premiérový triumf. Zároveň se postaral o první vítězství pro tovární tým KTM v historii. V Moto2 byl nejrychlejší Ital Enea Bastianini, v Moto3 premiérově vyhrál Ital Dennis Foggia. Kvůli koronaviru se v Brně závodilo před prázdnými tribunami. Několik stovek fanoušků však jezdce sledovalo přes plot.

Na víkendové závody si každý den našly cestu desítky lidí. Organizátorům ani policistům tato skutečnost nijak nevadila. Diváci se pouze nesměli pokoušet dostat do areálu, parkovat v lese nebo jinak porušovat zákon.

„Napočítali jsme za celé tři dny stovky přihlížejících. V pátek to bylo zhruba 80 lidí, v sobotu 253 a nedělní program přilákal 340 fanoušků," konstatovala v tiskové zprávě bezpečnostní manažerka závodu za Automotodrom Brno Jana Božková.

Policisté ani pořadatelská služba nemuseli řešit žádné pokusy o překročení hranice areálu. „Vše bylo bez problémů, lidé si po sobě i uklidili," poznamenal policejní mluvčí Pavel Šváb.

Předčasný dárek k narozeninám

Binder, světový šampion Moto3 z roku 2012 a druhý muž loňského hodnocení Moto2, byl v kvalifikaci sedmý. V závodě byl ale nejlepší, rychle postupoval vpřed, ve 13. kole se dostal do čela a zvyšoval náskok. Druhého Itala Franca Morbidelliho porazil o více než pět sekund, třetí skončil vítěz kvalifikace Johann Zarco z Francie.

„Nemám slov, sen se stal skutečností. Byla to dlouhá cesta do mistrovství světa a do MotoGP. Pocity se těžko popisují, děkuji všem, kteří mi pomáhali, i KTM, která připravila vynikající motorku," řekl Binder, jenž si dal dárek k 25. narozeninám, které oslaví příští týden.

V čele průběžného pořadí MotoGP je i nadále dnes v Brně sedmý Francouz Fabio Quartararo, který ve druhé polovině závodu ztrácel a nenavázal na předchozí dva triumfy z Jerezu. Přesto navýšil na 17 bodů náskok v čele celkové klasifikace před Španělem Maverickem Viňalesem, jenž byl na jihu Moravy až čtrnáctý.

Jediný český jezdec od začátku bojoval s brzdami

Osmnáctiletému Salačovi se na Masarykově okruhu nedařilo od pátečních tréninků, v kvalifikaci byl až dvacátý.V neděli se sice jeho týmu podařilo odstranit problémy s prasklým tlumičem řízení, v závodní jízdě ale jeho motocykl Honda ideálně nefungoval. Krátce po startu se sice Salač posunul na 16. místo, ale následně se začal kvůli problémům s brzdami propadat a dojel poslední.

„Jsem rád, že víkend skončil. Dopadlo to hodně nešťastně pro mě," řekl Salač televizi Nova. Postěžoval si, že od pátého kola nemohl brzdit. „Od prvního kola se mi začala povolovat brzda, šlo více plynu a od pátého kola jsem nemohl prakticky brzdit. Celý závod jsem tak odjel bez přední brzdy, propadal jsem se a byl jsem zoufalý," dodal pro Českou televizi.

Raketa je zpět

V čele závodu se v úvodu držel španělský lídr MS Albert Arenas, který si dokázal na chvilku vypracovat i náskok sedmi desetin sekundy. V sedmém kole jej ale předstihl Foggia, jenž nakonec ustál i ataky soupeřů v posledním kole. Krátce jej sice předjel Japonec Ai Ogura, ale devatenáctiletý Ital rychle zaútočil zpět a vítězství uhájil. „Byl to složitý závod, ale jsem rád, že jsem poprvé v mistrovství vyhrál. Raketa je zpět," řekl Foggia s odkazem na svou přezdívku.

Druhý dojel Arenas, jenž má nyní v čele MS náskok 18 bodů před Ogurou, jenž dojel třetí. "Ještě před deseti dny nebylo jisté, že tady pojedu, protože otok a bolesti kolena po pádu v Jerezu byly velké. Prakticky jsem nemohl ani řadit. Snažil jsem se ale každý den cvičit a v pátek jsem v Brně zjistil, že to půjde. Dnešní druhé místo je z toho pohledu neuvěřitelné," řekl Arenas.

Bastianini se po druhém triumfu v seriálu MS za sebou dostal do čela průběžného pořadí Moto2. Druhý byl Brit Sam Lowes, třetí skončil vítěz kvalifikace Joe Roberts, který se na stupně vítězů prosadil poprvé v kariéře.

Dvaadvacetiletý Bastianini startoval z první řady, hned se dostal do čela a první místo až do cíle neopustil. Elitní trojice Bastianini, Lowes, Roberts si s menšími odstupy mezi sebou držela pozice a nikoho dalšího do bojů o stupně vítězů nepustila.

„Skvěle mi vyšel start, dostal jsme se do čela a pak jsem se snažil jet, co to šlo. Sice se mi nedařilo více odskočit Samu Lowesovi, ale když zkoušel v posledním kole útočit, měl jsem to pod kontrolou," řekl Bastianini po pátém triumfu v MS v kariéře.

Dosavadní lídr seriálu Tecuta Nagašima dojel po nevydařené kvalifikaci až jedenáctý a klesl na průběžné třetí místo. Druhý je Ital Luca Marini, který v Brně skončil čtvrtý.

Seriál mistrovství světa pokračuje již příští týden v Rakousku.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brno Circuit / Facebook

Štítky motogp, Brno, binder, diváci, vítěz, KTM, Enea Bastianini, Česko, Brad Binder, Dennis Foggia, Mistrovství světa silničních motocyklů, kvalifikace, Sam Lowes, Joe Roberts

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ohlédnutí za MotoGP v Brně: překvapivý vítěz, historická výhra a stovky diváků za plotem  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.