Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Soud v Brně poslal kvůli nakládání s nebytovými prostory do vazby jednu osobu

Městský soud v Brně v případu podezření na neoprávněné nakládání s nebytovými prostory v Brně poslal do vazby jednoho člověka. Vyhověl tak návrhu státní zástupkyně, řekla žalobkyně Petra Lastovecká.Kriminalisté z Národní centrály boje proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve věci zadrželi ve středu dva lidi. Lastovecká doplnila, že druhá osoba je stíhaná na svobodě.

„Soud akceptoval můj návrh a vzal obviněnou osobu do vazby z důvodu uvedených v paragrafu 67 písmeno A, tedy z důvodu vazby útěkové. Druhá osoba je stíhaná na svobodě," řekla Lastovecká.

Žalobkyně na webu Vrchního státního zastupitelství v Olomouci ve středu informovala o tom, že kriminalisté zahájili trestní stíhání dvou lidí pro podvod spáchaný formou spolupachatelství v souvislosti s podezřením na neoprávněné nakládání s nebytovými prostory v Brně. Podle státní zástupkyně šlo o neoprávněné nakládání s nebytovými prostory na adrese Hlinky 46. „Prověřování trestné činnosti dalších osob ve vztahu k těmto nebytovým prostorám nadále trvá. Se souhlasem dozorové státní zástupkyně byly z důvodu existence vazebních důvodů k tomuto okamžiku tyto dvě osoby zadrženy," uvedla žalobkyně.

Podle serveru Seznamzprávy.cz policie trestně stíhá dvě ženy za to, že prostory v historickém domě v ulici Hlinky, které mají více než stometrovou rozlohu a je možné tam vybudovat exkluzivní bydlení, ovládaly podle kriminalistů s pomocí tzv. bílých koní, tedy nastrčených lidí. Prostory, kvůli nimž jsou ženy stíhány, přidělila Městská část Brno-střed původně podle serveru švagrovi brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) a jeho přítelkyni. Ti o několik let později podle serveru radnici požádali, aby jim přidělené půdní prostory byly přepsány na jiný pár - Tomáše Janošku a jeho družku. Policie podle serveru míní, že to byly jen nastrčené osoby a že ve skutečnosti prostory ovládal někdo jiný. Janoška je totiž podle serveru bratrem jedné z nově obviněných žen - Moniky Janoškové. Druhou stíhanou je její kolegyně Denisa Hlubocká, píše web Seznam Zprávy.

Vaňková ve středu novinářům řekla, že k trestnímu stíhání nic neví. „Byla jsem o tomto informována, ale nemám k tomu bližší informace. Vzhledem k tomu, že je to dům na území městské části Brno-střed, kde jsem působila, je možné, že se další informace dozvíme," řekla Vaňková. Na dotaz, zda ji k věci kontaktovala policie, uvedla, že v posledních měsících ani letech nikoliv.

Policie na podzim v Brně zasahovala kvůli bytům dvakrát. Počátkem října v souvislosti s privatizací bytů na radnici městské části Brno-střed obvinila osm lidí v čele s politikem ODS Otakarem Bradáčem. V polovině října pak zadržela v souvislosti s pokusem o ovládnutí černovické pískovny a privatizace městských domů deset lidí, tři později propustila. Obvinila sedm lidí a dvě firmy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, kriminalita, byty, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyšek Zabloudil

Tak to vypadá, že úřední styk MMB s veřejností, bude probíhat ve vazebních prostorách na Iihlavské

Neděle, 27. listopadu 2022, 14:23Odpovědět

Diskutér T.

Kde jsi včera byla a s kým? To se nikdo nedoví - domlouvala jsem byt pro Tě v podkroví - Byteček je útulný, bude stát něco přes 4 nuly - já mám velké známosti - víš, že jsem dobračka od kosti.....V rodině má náš známej zpěvačku - ta se nedívá na kačku.....on pracuje na magistrátu - tam nepoznají tak malou ztrátu.....

Pátek, 25. listopadu 2022, 14:25Odpovědět

Soud v Brně poslal kvůli nakládání s nebytovými prostory do vazby jednu osobu  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.