Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihomoravští strážci zákona sedli na koně, aby střežili chaty zahrádkářů

Začátkem zimního období se jihomoravští policisté zaměřují na kontrolu čerstvě zazimovaných rekreačních chat. Při letošních hlídkách už například našli jednu chatu odemčenou. Vzhledem k mnohdy těžko přístupnému terénu do akcí zapojují také služební koně, kteří se dostanou i do odlehlých míst, kam auta neprojedou.

S příchodem zimy lidé obvykle své chaty či rekreační sídla zazimují a někdy je i na několik měsíců přestanou navštěvovat. Pro jihomoravskou policii je to období důsledných kontrol, kdy se snaží zamezit vloupáním a krádežím. Na jedné z letošních hlídek už třeba policisté objevili odemčenou chatu. Zavčasu proto vyrozuměli jejího majitele, který zapomněl zamknout při svém odjezdu asi před dvěma týdny. „Při delší nepřítomnosti doporučujeme v rekreačních objektech nenechávat cenné věci či drahou elektroniku,“ sdělila policistka Petra Ledabylová.

Raději na koni než autem

Při hlídkách je pro jízdní policii praktičtější dopravovat se na mnohdy odlehlé adresy chat místo aut na koních. „Koně jsou pro nás velmi praktický způsob dopravy, dokážou se totiž dostat i na těžko přístupná místa. Naše současná hlídka je schopná ujít mezi patnácti a dvaceti kilometry,“ vysvětlil šéf jihomoravské jízdní policie Libor Blažek.

Služební koně využívá jízdní policie prakticky denně. Kromě hlídkování v rekreačních chatových oblastech s nimi jezdí i na pátrací akce po pohřešovaných osobách, fotbalové zápasy či demonstrace. Aby se kůň k policii dostal, musí projít přísných výcvikem a se svým jezdcem pak složit zkoušky. „V týmu máme čtrnáct koňů, letos nám ale bohužel dosluhují tři z těch nejlepších a příští rok pustíme do důvodu další dva. Proto jsme se rozhodli si do našeho týmu vzít tři nové přírůstky,“ doplnil Blažek.

Jako prevenci proti nezvaným hostům radí jihomoravská policie zvážit elektronickou ochranu objektu, zabezpečení dveří, oken či verand. Lidé by také neměli nechávat venku nářadí, které by mohlo případným zlodějům usnadnit vstup do chaty, jako je sekera nebo žebřík. „Pokud zjistíte, že nezvaný host už váš objekt navštívil, nevstupujte dovnitř, nic neuklízejte a hned volejte policii,“ doporučila ještě Ledabylová.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eliška Seidlová

Štítky Policie JMK, jízdní policie, koně, hlídky, krádeže, prevence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští strážci zákona sedli na koně, aby střežili chaty zahrádkářů  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.