Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na jižní Moravu chtějí tisíce migrantů. Hranice budou střežené do prosince

Od konce září hlídají hraniční přechody mezi Českem a Slovenskem policisté. Projíždějící vozy kontrolují kvůli nelegálním uprchlíkům, jejichž počet začal v letošním roce strmě stoupat. Většina z více než pěti tisíc zadržených migrantů cestuje ze Sýrie.

K dočasnému obnovení hraničních kontrol přistoupila česká vláda mimo jiné i kvůli obavám českých občanů. Od ledna do 25. září totiž zajistila jihomoravská policie 8 241 cizinců. Oproti loňsku jde o několikanásobný nárůst. Za celý rok 2021 zachytili policisté v kraji 1 330 běženců. Nejvíce migrantů přechází hranice na jižní Moravě a ve Zlínském kraji.

Česko je podle politiků pro migranty pouze tranzitní zemí, přesto se však rozhodlo o opatření, do kterého se zapojili policisté i vojáci. Pod dohledem budou přechody až do 12. prosince. Dnes navštívila zapojené hlídky, které mají dvanáctihodinové služby, ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Politička si prohlédla si jednotlivá stanoviště i registrační místa pro uprchlíky. „Měli jsme možnost navštívit pět nebo šest stanovišť a promluvit si. Na stanovištích jsou buď dva vojáci a jeden policista, nebo jeden voják, jeden člen aktivních záloh a jeden policista," uvedla pro ČTK Černochová.

Muži ze Sýrie i celé rodiny

Právě aktivní zálohy hrají v hlídání hranic nepostradatelnou roli. V současnosti je na stráži přes 150 vojáků, z nichž téměř stovka patří k aktivním zálohám. „Aktivní zálohy jsou extrémně důležité a mohou nám pomoci, protože pak nemusíme na nevojenské úkoly vázat takové kapacity jako armáda," vysvětlil ČTK náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka

Většina z 5 300 uprchlíků, kteří chtěli hranice za dobu obnovených kontrol překročit, byli muži ze Sýrie. Podle policistů ale přibývá rovněž rodin s dětmi. „Je to smutný pohled. Rodiny zaplatily převaděčům velké peníze, aby se mohly dopravit do Německa, kam chce většina migrantů. Jenže pak přijedou sem jen s batohem. Jsou proto často rádi, že je chytíme, protože neví, co mají dělat a nedorozumí se. Anglicky takřka nikdo ze skupinky neumí a když už, tak hodně špatně,“ svěřil se Drbně již dříve jeden z policistů střežících zelenou hranici.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Pařízková

Štítky ČR, armáda, migrace, hranice, Jihomoravský, Jihomoravský kraj, Sýrie, uprchlík, Česko, Slovensko, Jana Černochová, Vláda ČR, ODS, Zlínský kraj, Karel Řehka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

A co bude po silvestru??????Kdo nás ochrání před pádem neznabohů?

Čtvrtek, 24. listopadu 2022, 17:51Odpovědět

Na jižní Moravu chtějí tisíce migrantů. Hranice budou střežené do prosince  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.