Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Policie chytila od zavedení kontrol tisíce migrantů

Policie v Jihomoravském kraji od zavedení kontrol na hranicích se Slovenskem zadržela 58 převaděčů a odhalila 4 285 migrantů, kteří na české území vstoupili či chtěli vstoupit nelegálně. Sedmadvacet bývalých česko-slovenských hraničních přechodů policie kontroluje od konce září kvůli zvýšené migraci, především Syřanů.

Hranice se Slovenskem nelze překračovat nikde jinde než na bývalých hraničních přechodech. Policisté spolu s celníky a vojáky hlídají i takzvanou zelenou hranici. U zajištěných běženců policisté zjišťují, zda nejsou ozbrojeni, kontrolují jejich totožnost, fotografují je a berou jim otisky prstů. Následně je převážejí na nádraží, odkud migranti odjíždějí z ČR nebo pokračují k vyřízení svého pobytu na území Česka. Pro migranty je ČR vesměs tranzitní zemí, směřují zejména do Německa.

Na jihu Moravy policie v této souvislosti dosud zkontrolovala 423 534 lidí, odhalila 4 285 migrantů a zadržela 58 převaděčů. Z počtu odhalených migrantů policisté u více než 2 000 přistoupili k takzvané readmisi, což znamená, že je vrátili na Slovensko. Dalším odepřeli vstup na české území.

Dočasné kontroly na české hranici se Slovenskem začaly 29. září, původně měly trvat do 8. října. Vláda je ale následně prodloužila o 20 dní, minulý týden o dalších 45 dní, končit by tak měly 12. prosince. Cizinci přicházející zejména ze Sýrie využívají Česko jako tranzitní zemi, chtějí přes něj pokračovat do dalších států EU.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, Slovensko, migrace, policie, hranice, Jihomoravský, Česko, Jihomoravský kraj, Německo, Evropská unie, Morava, Sýrie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie chytila od zavedení kontrol tisíce migrantů  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.