Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Řidička, která v Brně přejela holčičku na odrážedle, dostala podmínku

S ročním trestem s osmnáctiměsíční podmínkou a zákazem řízení na tři roky odešla dnes od Krajského soudu v Brně žena, která srazila dítě na odrážedle. K tragédii došlo v roce 2020 v brněnských Maloměřicích. Případ se znovu projednával poté, co Nejvyšší soud vyhověl dovolání řidičky.

Řidička SUV v osudný květnový den odbočovala do ulice ke svým příbuzným, kde si pravidelně hrávaly děti. Ve stejnou dobu využila podle serveru iDnes, jenž o rozhodnutí soudu informoval, příležitosti devatenáctiměsíční holčička. Když její matka otevírala garáž, popadla odrážedlo a nepozorovaně vjela do silnice.

U retardéru na začátku ulice se dítě střetlo s projíždějícím Mercedesem. Žena holčičku na odrážedle, která na následky způsobených zranění zemřela, vůbec nezahlédla. Soudce Josef Teplý při dnešním jednání řekl, že udělený roční trest s osmnáctiměsíční podmínkou je přiměřený. Obhajoba přitom chtěla úplné zproštění viny.

Fatální následky

Žena za volantem vjela do ulice i přes zákaz vjezdu všech motorových vozidel mimo dopravní obsluhy. Podle své výpovědi si chtěla zkrátit cestu, protože měla v autosedačce posazené dítě a nechtěla je spolu s dalšími věcmi přenášet několik set metrů. „Svou pohodlností způsobila fatální a nevratné následky. Zájmy svého dítěte upřednostnila před zájmy ostatních dětí," okomentoval věc soudce.

Odvolací krajský soud se věcí zabýval opakovaně. Původně uložil ženě dvouletý trest s podmíněným odkladem na dva a půl roku a čtyřletý zákaz řízení. Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí ale konstatoval, že značka zákazu vjezdu motorových vozidel neměla primárně sloužit k ochraně zdraví chodců v ulici, ale spíš ke zmírnění dopravy. Řidička podle něj neměla nárok využít výjimky, zároveň ale nešlo dovozovat, že porušením zákazu způsobila smrt dítěte.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, soud, nehoda, úmrtí, děti, Brno, Krajský soud v Brně, Maloměřice, Mercedes-Benz, Josef Teplý, iDNES.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

ukázková práce našich soudů - peníze,peníze a máš podmínku , navíc když je paní chráněná cizí příslušnice

Čtvrtek, 6. října 2022, 10:34Odpovědět

Řidička, která v Brně přejela holčičku na odrážedle, dostala podmínku  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.