Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno zaplavily protiruské nápisy. Sprejeři se vyřádili i pod Petrovem

V reakci na ruské manévry na Ukrajině roste v Brně podpora napadené východoevropské země. Kromě pořádání protestů a nošení žluto-modrých stužek se však někteří rozhodli projevit svůj názor na válečný konflikt ničením cizí věci. Sprejeři popsali sochu rudoarmějce i zeď pod Petrovem.

Popsané domy i památky. Nápis vyjadřující názor na ruského prezidenta Vladimira Putina se objevil na zdi pod Petrovem v blízkosti zastávky Nové sady. „Naše projíždějící hlídka nápis zadokumentovala, informaci o něm jsme předávali republikovým policistům, do jejichž gesce patří," řekl Drbně k věci mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Jihomoravští policisté se zabývají také případem z víkendu. Hlídka strážníků vyjížděla v nedělních brzkých ranních hodinách k poškozené památce v centru města. Cílem sprejerů se stal pomník rudoarmějce na Moravském náměstí v Brně. Na podstavci se objevilo nasprejované srdce v barvách ukrajinské vlajky. „Nevidíme momentálně důvod, proč takovéto vyjádření solidarity s Ukrajinou rychle odstraňovat," uvedla pro ČTK mluvčí Brna-střed Kateřina Dobešová.


Srdce nasprejované na sochu rudoarmějce na Moravském náměstí FOTO: Michal Šťastný

Svůj názor na konflikt na Ukrajině projevil neznámý pachatel také na podchodu na nádraží v brněnských Židenicích. Poničených budov v moravské metropoli je ale více. Ve městě se nacházejí obrázky ukrajinských vlajek i texty o Putinovi.


Jeden z poškozených domů v Brně FOTO: Facebook.com/Michal Mif

Odpůrci se projevili také v Kuřimi, kde o víkendu na náměstí Osvobození posprejoval neznámý pachatel sochu rudoarmějce protiruským textem. Starosta města Drago Sukalovský (STAN) čin odsoudil. „Rád bych lidi vyzval, aby se nevěnovali nesmyslnému obrazoborectví a raději se snažili pomáhat těm, kdo to potřebují. Posprejování pomníku nic neřeší," řekl pro ČTK.


Poškozený rudoarmějec v Kuřimi FOTO: ČTK/Patrik Uhlíř

Projevy jdou vidět i na prostředcích hromadné dopravy FOTO: Štěpánka Badinová

Naopak bez poškození cizí věci podpořil Ukrajinu brněnský klub Fléda. Vystavil nápis "Putin je vrah nevinných lidí" FOTO: Štěpánka Badinová

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky graffiti, vandalismus, Ukrajina, rusko, konflikt, Brno, Brněnský Petrov, nápis, socha, Vladimir Vladimirovič Putin, Michal Šťastný, Drago Sukalovský, Kuřim, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zaplavily protiruské nápisy. Sprejeři se vyřádili i pod Petrovem  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.