Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jihomoravské ženy na internetu znovu zaútočili falešní američtí vojáci z Afriky

Ahoj má milá přítelkyně, pokouším se tě kontaktovat, posílám ti žádost o přátelství. Jsem kapitán americké armády, který teď působí na misi v Afghánistánu. Takovými větami, jež se zpravidla vyznačují mizernou češtinou, zahajují konverzace na internetu falešní američtí vojáci s českými ženami. Tentokrát se nechaly nachytat na líbivá slova dvě ženy z Hodonínska, ze kterých podvodníci vyloudili milionové úspory.

Policisté na Hodonínsku vyšetřují aktuálně dva případy, které se od sebe prakticky neliší. Nejprve neznámý ctitel uspěl u Jihomoravanky s historkou, že je kapitán americké armády. Po krátkém dopisování ženě zaslal na znamení přátelství cenný balíček, který ale údajně zadrželi celníci. Následně bylo potřeba poslat peníze na uvolnění zásilky, což uživatelka s ochotou udělala, a tak přišla o většinu svých úspor. 

V dalším příběhu také žena uvěřila americkému vojenskému vysloužilci a jeho zájmu o českou ženu a pobyt v naší krajině. Ke společnému investičnímu záměru měl údajně zaslat své finanční úspory k investování v ČR. Než obnos dorazí, bylo potřeba zaplatit poplatky za přepravu, pojištění a další poplatky. Důvěřivá žena tedy posílala požadované peníze,“ popsal policejní mluvčí Petr Zámečník.

V obou případech ženy zjistily, že své idoly ani peníze nejspíše neuvidí, a tak kontaktovali policisty. Škoda se vyšplhala až do několika milionů korun.  „Podvedeným osobám často není podezřelé ani to, že své peníze posílají do afrických zemí,“ uvedl Zámečník. 

Policisté na jižní Moravě jen za loňský rok evidovali téměř tisíc případů internetové kriminality. Podle vyšetřovatelů je navíc takřka nemožné útočníky z internetového prostředí dopadnout. „Úspěšnost je bohužel naprosto minimální. Většina končí v zahraniční a stopy vedou do zemí, se kterými nemá Česká republika policejní ani justiční spolupráci. Je nemožné se proto ve vyšetřování dostat dál, narazíme na hranici, kdy už nemůžeme podnikat další kroky,“ sdělil už dříve Stanislav Kovárník, vedoucí oddělení kybernetického oddělení Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR, Pixabay.com

Štítky Policie, Podvod, Internet, Vojáci, Afrika, Armáda Spojených států amerických, peníze, okres Hodonín, Afghánistán, Česko, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ševčík

Možná je to tím, že neuspokojené americké ženy, toužící po seznámení s Čechem, nebojují v Afghanisánu, že mezi oškubanými je tolik žen. Ale obecně platí, že jakmile se krev nahrne do orgánů v rozkroku, mozek se odkrví a přestane pracovat.

Sobota, 29. ledna 2022, 14:40Odpovědět

Na jihomoravské ženy na internetu znovu zaútočili falešní američtí vojáci z Afriky  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.