Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nalákal milionáře do lomu v Brně a strčil ho ze srázu. Nejvyšší soud odmítl Koprivovo dovolání

Nejvyšší soud odmítl dovolání Josefa Koprivy, jenž si má odpykat třináct let ve vězení za pokus o vraždu. V listopadu 2017 vylákal muž úspěšného podnikatele do brněnského lomu Hády a poté jej strčil ze srázu. Výsledek soudu potvrdila Klára Belkovová, mluvčí Krajského soudu v Brně, který se případem zabýval jako první instance.

Dovolání podle Belkovové směřovalo proti rozhodnutí odvolacího Vrchního soudu v Olomouci a týkalo se výroku o trestu. Důvody odmítnutí dovolání zatím nejsou známé, Nejvyšší soud ještě usnesení nezpřístupnil veřejnosti.

Případ se stal na začátku listopadu 2017. Úspěšného podnikatele Františka Divokého, který je zakladatelem sítě erotických podniků Moulin Rouge, vylákal Kopriva do brněnského lomu Hády pod záminkou konzultace prodeje pozemků. Podle obžaloby ho pak nemilosrdně strčil ze srázu. Muž se ale zachytil kousek pod okrajem lomu. Kopriva se jej snažil skopnout dolů a házel mu písek do očí. Čin se nepodařilo dokončit jen díky všímavým kolemjdoucím. Divokého visícího ze skály drželi lidé až do příjezdu policejních hlídek.


Záznam ze záchrany podnikatele.

Před soudem původně stanul jak Kopriva, tak jeho o deset let starší milenka Eva Grycová, která je zároveň manželkou napadeného milionáře Divokého. Podle krajského soudu si měla žena odpykat šestnáct let ve vězení za účastenství na pokusu o vraždu. Vrchní soud ji však zprostil obžaloby. Neprokázalo se s potřebnou jistotou, že by čin spáchala. Koprivovi vrchní soud snížil trest z šestnácti na třináct let. Neprokázal se zištný motiv, přestože Kopriva původně vypověděl, že měl od milenky za vraždu manžela slíbeno padesát milionů korun.

Vyšetřovatelé se ocitli v komplikované důkazní situaci. Výpovědi Grycové a Koprivy totiž stály proti sobě. Zatímco žena popírala, že by manželovi chtěla ublížit, tehdy sedmadvacetiletý Kopriva naopak trval na tom, že jej k činu navedla. Napadený senior v manželčinu vinu nevěřil a bojoval za očištění jejího jména. Dokonce za ni zaplatil desetimilionovou kauci.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Peřina Luděk | Zdroj Policie ČR

Štítky ČR, soud, vražda, nejvyšší soud, pokus o vraždu, Brno, Krajský soud v Brně, Vrchní soud v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

Pro manžela platí: komu není rady, tomu není pomoci.

Sobota, 15. ledna 2022, 13:41Odpovědět

Nalákal milionáře do lomu v Brně a strčil ho ze srázu. Nejvyšší soud odmítl Koprivovo dovolání  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.