Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Větší než malé množství marihuany. Okresní soud chce změnit způsob, jakým se určuje kriminalizace nakládání s konopím

Okresní soud v Chrudimi navrhl ústavním soudcům, aby zrušili část trestního zákoníku, podstatnou pro kriminalizaci uživatelského pěstování konopí a přechovávání marihuany. Konkrétně jde o slovní spojení "větší než malé". Zákoník formulaci opakovaně používá pro bližší určení množství, za které hrozí trest. Podle chrudimského soudu to ale nestačí, lidé totiž podle současné praxe nemohou kvůli její složitosti mít tušení, jak závažného trestného činu se dopouští.

„Zákon ve spojení s judikaturou nestanovuje meze trestnosti s nutnou mírou určitosti," uvedl soud v návrhu, který je dostupný na webu Ústavního soudu (ÚS). Jako soudce zpravodaj se jím bude zabývat Pavel Šámal, rozhodnout musí plénum, tedy sbor všech 15 soudců.

Dva aktuální případy

Chrudimský soud v návrhu uvádí, že se zabývá dvěma konkrétními obžalobami, které se týkají přechovávání, respektive pěstování konopí. V prvním případě šlo o muže, který v době zadržení policií šel po silnici a nesl dvě utržené rostliny konopí. Z nich mohl získat až 333 gramů marihuany s poměrem THC ve výši 4,13 %.

V druhém případě policisté zatkli muže, který pěstoval volně na zahradě 16 rostlin a ve foliovníku dalších 6 rostlin konopí. Z volně rostoucích rostlin by získal 4 kilogramy marihuany s podílem THC ve výši 8,93 %. Šest rostlin ve foliovníku by pak pěstiteli poskytlo přes pět kilogramů marihuany s podílem THC až 16,61 %.

Současný proces určování škodlivosti je složitý

Podle současné praxe je škodlivost daného jednání v podobných kauzách nutné stanovovat složitým postupem, na jehož konci je exaktní poznatek o obsahu THC. Policie totiž nechává konopí dosušovat a poté experti analyzují obsah účinné látky. „Teprve poté je rozhodnuto, zda byl naplněn znak trestnosti v podobě pěstování či držení omamné či psychotropní látky v množství větším než malém či ve větším rozsahu. Je tedy exaktně zjištěno množství účinné látky a toto zjištění je podřazováno pod relativně neurčitý pojem „množství větší než malého", resp. „většího rozsahu“. Pak je vzneseno obvinění," zní v návrhu adresovanému Ústavnímu soudu.

Pěstitel tak podle chrudimského soudu dopředu nemůže vědět, jak závažného společenského jednání se vlastně dopouští.„Trestněprávní praxe zjišťuje znaky trestnosti složitou expertizou, jejíž výsledky adresát těchto právních norem nemůže s patřičnou mírou určitosti předvídat," stojí v návrhu chrudimského soudu. Zároveň zdůraznil, že nechce vstupovat na pole trestní politiky, jen upozornit, že nynější úprava odporuje ústavnímu pořádku.

Pokud ÚS návrhu vyhoví, měl by podle chrudimského soudu účinnost svého zásahu odložit o rok, aby bylo možné připravit novou zákonnou regulaci. Bude to prý složité, nejen kvůli politickým a společenským debatám, ale například i kvůli mezinárodněprávním závazkům.

Kouří ji mladí, pěstují staří

V poznámce pod čarou chrudimský soud konstatuje, že snad každý, kdo v Česku žije, je konfrontován s mezigenerační popularitou konopí. Je to prý „doslova cítit téměř před každým místem, kde se večer schází mladí dospělí a mládež". Zároveň to lze těžko přehlédnout při průchodu okolo zahrádek opečovávaných staršími generacemi.

ÚS v roce 2013 zrušil část trestního zákoníku, díky které vláda směla prostřednictvím svého nařízení určit trestné množství drog. Kritérium trestnosti by mělo vyplývat přímo ze zákona, jinak zůstane posuzování konkrétních případů plně v kompetenci justice, uvedl tehdy ÚS.

Větší než malé je v současnosti deset gramů marihuany

V následujícím roce pak Nejvyšší soud svým stanoviskem orientačně určil, jaké množství drog má policie a justice považovat za větší než malé. Obecně vzato jde o množství, které převyšuje běžnou dávku obvyklého konzumenta. U marihuany to mělo být více než deset gramů sušiny, ve které je minimálně gram účinné látky.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky konopí, větší než malé množství, marihuana, soud, okresní soud chrudim, ústavní soud, rostliny, Trestní zákoník, Chrudim, Ústavní soud České republiky, Pavel Šámal, Nejvyšší soud České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jakub Koňařík

Takze v dobe kdy pojistovna hradi lecbu konopim, se tu porad resi toto... Jak smesne, klasika CR, kde muze sedet typek s 10g lecebneho konopi a kourit na lavicce a vedle druhy s 10 g ze zahradky za to pujde pomalu sedet...

Pondělí, 19. října 2020, 07:47Odpovědět

Petr Dvořák

S pár gramy marihuany se dělají štráfy a hulí ji jenom velice málo lidí. Půl národa chlastá jak vydry, důsledkem je rozvrat rodin, mnohdy domácí násilí, enormní náklady na léčení nemocí alkoholiků (nemyslím odvykání) a chlast si koupíte na každém rohu. Nikoho neodnaučíte hulit trávu tím, že jakési státem určené množství bude v trestním zákoně. Vrcholem státní debility je, že mnohdy trestně stíhá babku, která má z marjánky mastičku na klouby. Marihuana také významně pomáhá při léčení roztroušené sklerózy. Uměle se vytvoří státní monopol, léky stojí dvacetkrát víc, takže se stanou prakticky nedostupnými.

Neděle, 18. října 2020, 10:24Odpovědět

Větší než malé množství marihuany. Okresní soud chce změnit způsob, jakým se určuje kriminalizace nakládání s konopím  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.