Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně sílí omikron. V některých laboratořích má na svědomí téměř polovinu pozitivních testů

V nemocnicích v Jihomoravském kraji mezitýdně mírně ubylo pacientů s covidem, stejně tak i pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči. K dnešku v nemocnicích v kraji evidují čtyři sta pacientů s covidem. Mutace omikron v některých brněnských laboratořích tvoří okolo čtyřiceti procent zachycených pozitivních vzorků.

V Brně se postupně zvyšuje podíl varianty omikron v zachycených pozitivních vzorcích. Fakultní nemocnice Brno v pondělí podle twitterového účtu odhalila čtyřiatřicet případů omikronu, což je 42 procent z počtu zachycených pozitivních vzorků. Od prvního záchytu nemocnice eviduje 123 případů této varianty. V laboratoři Elisabeth Pharmacon v Brně-Židenicích za neděli činil podíl mutace 43 procent ze všech pozitivních vzorků. Mluvčí Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Dana Lipovská v pondělí uvedla, že ze všech pozitivně testovaných vzorků jejich laboratoří je už 15 procent varianta omikron.

Za pondělí testy v kraji odhalily dalších 1007 případů nákazy koronavirem, vyplývá z webu ministerstva zdravotnictví. Je to zhruba po dvou týdnech poprvé, kdy se počet znovu dostal nad tisíc. Od začátku pandemie testy v kraji odhalily 261 151 případů nákazy. 

Z počtu pacientů s covidem v kraji nyní leží na jednotkách intenzivní péče pětasedmdesát pacientů, předchozí týden v úterý jich bylo 114. Den před Štědrým dnem v nemocnicích v kraji leželo s covidem 597 pacientů, z toho 132 na jednotce intenzivní péče. Ještě v první půli prosince bylo v kraji přes 900 hospitalizovaných s koronavirem.

Nejvíce pacientů s covidem leží ve Fakultní nemocnici Brno. Je jich čtyřiašedesát, z toho dvacet na jednotce intenzivní péče, řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Předchozí úterý leželo v nemocnici osmaosmdesát pacientů s covidem, z toho třicet na JIP. Například ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně jsou nyní asi čtyři desítky pacientů s nemocí covid-19. Další desítky pacientů leží v jiných nemocnicích v Brně či v okresech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Jihomoravský, zdravotnictví, pacient, COVID-19, Brno, Jihomoravský kraj, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Štědrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně sílí omikron. V některých laboratořích má na svědomí téměř polovinu pozitivních testů  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.