Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnská psí máma pomáhá mazlíčkům bezdomovců. Své jmění rozdá útulku

Neobyčejný příběh i služba, která nemá v Česku obdoby. Paní Milada Váňová se ve svých pětadevadesáti letech zasazuje, aby se pejsci páníčků bez střechy nad hlavou měli lépe. Díky jejímu úsilí se čtyřnohým kamarádům bezdomovců dostává péče, kterou by si jinak nemohli dovolit. Tím ale pomoc brněnské rodačky zdaleka nekončí.

Drobná dáma pomáhá hafanům deset let. Tehdy založila spolek Můj pes a já – oba bez domova, který stojí na myšlence, že pomoc psovi pomůže nejen zvířeti, ale také jeho páničkovi. Sdružení dobrovolníků okolo energetické filantropky a hrdé brněnské patriotky například pejskům zdarma poskytuje očkování, očipování, odčervení nebo užitečné drobnosti jako náhubek, vodítko či vitamíny. 

„Můj tatínek byl kynolog. Doma jsme měli vždy pejsky. Před necelými deseti mě napadlo, co se asi stane, když bezdomovci onemocní jeho pes. Zvíře je pro něj často nejbližší bytostí. Těžko může jít s mazlíčkem k veterináři. Ten před nimi zavře dveře. To je je rána pro psa i jeho pánička. Pes bude trpět fyzicky a člověk zase duševně. Mělo by se s tím něco udělat, řekla jsem si tehdy, a tak to všechno začalo,“ říká žena, jíž nikdo neřekne jinak než Míla. 

Trnitá cesta k unikátnímu projektu

Paní Mílu neodradila od záměru ani náročná cesta. Podobná služba je totiž v tuzemských podmínkách zcela ojedinělá. Po osmdesátce proto začala přemýšlet, jak nápad uvést do praxe. Postupnými kroky a hlavně díky své zarputilosti ale nakonec našla řešení.

„Od prvotní myšlenky k uskutečnění záměru vedla dlouhá cesta. Vůbec jsem nevěděla, jak svůj nápad realizovat. Přišla jsem do Armády spásy, kde mi řekli, že vlastně o psech bezdomovců nic nevědí. Nicméně to byl první krok k postupnému seznamování se s těmito lidmi, kteří žili a žijí autonomním způsobem. Pomohl mi nakonec terénní pracovník armády a pak ředitel Veterinářů bez hranic,“ popisuje počáteční obtíže k nynější bezplatné péči o psy v Brně filantropka, která pomáhá rovněž majitelům psů, dětem z chudých rodin i dalším potřebným.

Tituly nejsou důležité 

Váňová se může pochlubit dvěma tituly z univerzity. K tomu navrch vlastní doktorát z práv. I přes získané vzdělání ale stále tíhne k sociální oblasti. Jak sama říká, má nejspíše zvýšené sociální cítění, proto také v minulosti spolupracovala například s charitou jako dobrovolnice. 

„Tituly jsou možná důležité v zaměstnání, ale tady v tom, co se snažíme s mými spolupracovnicemi dělat, nehrají diplomy žádnou roli,“ tvrdí Váňová, jež dříve pracovala na brněnských veletrzích, kde byla jednou z prvních zaměstnankyň.

Pravidelná setkání 

Psí mámu, která za svou činnost dostala v roce 2018 i cenu města Brna, mají možnost potkat lidé bez domova a především jejich hafani na pravidelných setkáních. Naposledy se uskutečnil vánoční sedánek v Mlýnské ulici, kde sídlí pobočka Armády spásy, kam zamířily desítky milovníků zvířat se svými čtyřnohými kamarády. Nadílku našli nejen domestikované šelmy, ale i jejich majitelé. Dostali třeba několika párů teplých ponožek, ručníků a další užitečné „lidské“ dárky.

Útulek bude bohatý

Setkání se zúčastnila i Vaňová, která už přemýšlí nad dalšími plány, jak ještě více pomoci spolku. „Potřebujeme pozemek, kde by se mohl bezdomovec starat o psy svých kolegů, kteří onemocní nebo skončí v nemocnici. Už jsme měli vytipovanou plochu přes charitu. Bohužel skončila v komerční podnikatelské sféře,“ sdílí další plány spolku, který v příštích letech nebude rozhodně strádat. 

„Až odejdu, bude to spolek hodně bohatý,“ dodává s úsměvem žena, která, jak vysvětlila, žije sama a bez příbuzných. Veškerý majetek odkáže právě na pomoc psům bez domova, kterých už prošlo péčí spolku kolem šesti set.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Miroslav Folk

Štítky Brno, Neobyčejní, Psi, Bezdomovci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

Emil Figl- měl jste někdy s nimi něco do činění? Pracovala jsem s nimi a bohužel žádný z nich nechtěl pracovat i když měli x možností.

Úterý, 3. ledna 2023, 12:27Odpovědět

Emil Figl

Paní Marie, vy máte určitě velké srdce a krásnou duši!

Úterý, 3. ledna 2023, 10:17Odpovědět

Marie Glanczová

baron Kocharovski má s těmi bezďáky pravdu

Sobota, 31. prosince 2022, 10:21Odpovědět

Henrieta Elka

Tak před paní Vánovou smekám pomyslný kloubok. Je to opravdu dáma a pejskům to moc přeji

Pátek, 30. prosince 2022, 22:24Odpovědět

Baron Kocharovski

ženská je to obdivuhodná! (na druhou stranu: bezdomovci jsou OBVYKLE líní a smradlaví ksindlové)! :-((( v dobách dřívějších jsem opakovaně několika bezdomovcům nabízel práci..., NIKDY žádný do práce nepřišel. NIKDY. (a proto: žádný bezdomovec si nezaslouží slitování); jim to flákání prostě vyhovuje! takže každý bezdomovec, ať jde do háje! (pomoc psům podporuji), ti čtyřnozí hafani nemůžou za to, do jakých rukou se dostali...

Pátek, 30. prosince 2022, 15:27Odpovědět

Brněnská psí máma pomáhá mazlíčkům bezdomovců. Své jmění rozdá útulku  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.