Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Brněnská mincovna představí největší raženou minci světa. K vidění bude v Muzeu s duší

Kdo se vyzná v oboru mincovnictví, musel v nedávné době zaznamenat nebývalé úspěchy mladé brněnské společnosti GSP Mincovna. Figuruje na trhu pouze necelé dva roky. Za krátkou dobu působení si však stihla vydobýt renomé několika unikátními produkty. Její vrcholný výtvor však teprve přijde. Na konci května představí model největší mince na světě. V průměru téměř metrová stříbrná mince pak bude k vidění v nedávno otevřeném „Muzeu s duší“ House of Faberg na Bratislavské ulici v Brně.

Nerazí série mincí po tisíci kusech. Soustředí se na malé série, maximálně do deseti kusů. O to výjimečnější a vzácnější pak jejich díla jsou. GSP Mincovna díky tomu v posledním roce slaví celou řadu úspěchů. Jako jediná mincovna na světě má za sebou například úspěšné realizace ražených medailí z drahého kovu o průměru 250 mm.

 

Téměř metr v průměru, ryzí stříbro, ražba

V sobotu 27. května představí společnost svůj dosud nejodvážnější výtvor – model největší ražené devítiset milimetrové stříbrné mince světa. „Takto velké mince se odlévají. My ji dokážeme vyrazit. Jde o naprostý světový unikát,” doplnil hlavní technolog a majitel GSP Mincovny Roman Diviš. Motivem mince bude oslava 100. výročí založení Československé republiky. Více informací o největší minci na svět a možnosti být u jejího prvního odhalení se dočtete na webových stránkách.

 

Na jejím designu, stejně jako na všech mincích z dílny GSP Mincovny, pracoval dvorní návrhář brněnské mincovny, český grafik s uměleckým pseudonymem Derek van der Hollen.

Van der Hollen se už v minulosti dostal do povědomí světového mincovnictví a medailérství realizací 269 samostatných projektů, které vytvořil v průběhu jediného roku. Do té doby nikdo v historii mincovnictví nerealizoval tolik vlastních návrhů v tak krátké době. „Světové mincovny by potřebovaly k realizaci tak technicky náročných projektů i několik let.“ uvedl Hollen.

 

 

House of Faberg, odkaz legendárního klenotníka carské rodiny

Český návrhář se ve své práci často inspiruje jedním z největších šperkařů v historii Carlem Fabergém. Derek jeho práci dlouhodobě studuje a v minulosti zvládl dokončit i ty Fabergého návrhy, které už sám francouzský klenotník zrealizovat nestihl.

Ne nadarmo tedy nese Muzeum s duší na Bratislavské ulici v Brně přívlastek House of Faberg. Medaile inspirované dílem slavného šperkaře tvoří významnou část exponátů. 

 

Vstupné dobrovolné, výtěžek na charitu

Expozici muzea doplňují artefakty s různorodou tématikou. Od čínských medailí až po mince zobrazující slavné historické i současné světové osobnosti. „Celkově máme ve sbírce 260 exponátů, které postupně doplňujeme do muzea tak, abychom měli výstavu před představením rekordní mince kompletní,” doplnil Diviš. Vstupné v muzeu je dobrovolné a výtěžek z něj jde na charitu.

„Letošní rok je pro nás výjimečný, kromě představení největší mince na světě, nás čeká také mnoho dalších zajímavých projektů. Jedním z nich je účast na Veletrhu Vědy v červnu, jehož jsme se stali generálními partnery. Dále budou následovat výstavy v zahraničí.” uzavírá Diviš.

Štítky mince, muzeum, GSP Mincovna a.s., Brno, projekt, Peter Carl Fabergé

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská mincovna představí největší raženou minci světa. K vidění bude v Muzeu s duší  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.