Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Snímek utonulého malého syrského uprchlíka dojal Evropu

Na pláži v Turecku našli tříletého Syřana, který se zřejmě utopil na cestě do Řecka s dalšími uprchlíky. Sociální sítě a titulní stránky evropských deníků zaplavily snímky chlapečka ležícího tváří dolů na břehu a tureckého policisty, který ho odnášel.

Chlapec byl identifikován jako Ajlan Kurdí a byl zřejmě jedním z 12 Syřanů, kteří zemřeli, když se ve středu potopily dva čluny, na nichž Syřané mířili do Řecka. Podle tureckých zdrojů bylo na jednom člunu šest lidí. Potopil se hned po vyplutí z tureckého Akyarlaru, v zoufalé snaze překročit 5km Egejského moře rovou na Kos, který představoval nejlepší šanci na vstup do EU.

Utopili si se čtyři jeho pasažéři - žena a tři děti, napsala turecká agentura Dogan. Dva lidé se zachránili, protože se jim podařilo doplavat zpět na břeh v záchranných vestách.

Maličká oběť lidské katastrofy, stálo na titulní stránce britského listu The Daily Mail s fotografií odnášeného dítěte. Šokující, krutá realita evropské uprchlické krize, nazval svůj článek The Guardian opět se snímkem Turka s chlapcem v náručí. Italská La Repubblica fotografii doplnila textem Fotografie, která otřese světem.

"Jestliže tento působivý snímek těla mrtvého syrského dítěte vyplaveného na pláž nezmění přístup Evropy k uprchlíkům, co tedy?" napsal k obrázku britský The Independent. "Co je moc, to je moc. Tyto snímky jsou děsivé. Jsou probuzením, které David Cameron potřebuje," řekl Independentu vůdce britských liberálních demokratů Tim Farron s poukazem na politiku premiéra Camerona.

Válka v Sýrii trvá pátým rokem

Podle nejnižších odhadů v ní bylo zabito okolo čtvrt miliónu lidí. Více než tři milióny Syřanů se uchýlily do zahraničí, ovšem dalších víc než sedm miliónů jich je na útěku ve vlastní zemi. Za letošní rok už přes Středozemní moře do Evropy dorazilo přes 350 000 migrantů z Blízkého východu, severní a subsaharské Afriky, ale i z Asie. Více než 2300 běženců v moři utonulo.

Maďarsko mezitím pokračuje v budování svého drátěného plotu, který by měl zablokovat 170km jeho hranic se Srbskem. Ve středu policie v Budapešti zablokovala uprchlíkům přístup na vlakové nádraží.

Francie, Německo, Španělsko a Itálie tlačí na přehodnocení evropských azylových pravidel a spravedlivější dělení se o uprchlíky v evropské osmadvacítce. EU původně navrhovala kvóty na přijetí uprchlíků, avšak země se dohodly na přijímání běženců pouze na základě dobrovolnosti. O tématu budou znovu jednat o víkendu ministři zahraničí EU v Lucemburku.

Zdroj: ČTK

Štítky uprchlík, Evropa, Řecko, Evropská unie, Turecko, David Cameron, Egejské moře, občanská válka v Sýrii, Tim Farron, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snímek utonulého malého syrského uprchlíka dojal Evropu  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.