Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: NE, 2018. Konec lidskosti v Babišově ANO

V centrále ANO musí být právě pořádně horko. V Praze k ucházejícímu volebnímu výsledku nepomohlo ani 8 tisíc gulášů a ANO zaznamenalo napříč republikou spíše samá zklamání. Ostrůvkem pozitivní deviace bylo v tomto ohledu pro Andreje Babiše Brno. Primátor Petr Vokřál totiž v noci na neděli střílel špunty od šampaňského a perlivé víno si užíval celý jihomoravský ANO kolektiv od Taťány Malé až po hejtmana Bohumila Šimka.

První vyhrání z kapsy vyhání. 

Čeština má spoustu lidových rčení a říkánek. Některé jsou spíše hloupoučké, některé zas až geniálně trefné. Oceníme je však většinou až poté, co si (oproti našim očekávání) naplní. 

Holt..Život je svině. 

A politika ještě větší.

Andrej Babiš rád říká, že není politikem a jeho tým naopak mančaftem naprostých profesionálů, špiček v oboru. Inu, to první už stopro pravda není: premiér je politikem, i kdyby sám nechtěl. K tomu druhému by člověk mohl mít taktéž tisíc a jednu výhradu, ale budiž.

ČTĚTE TAKÉ: Když si s někým podám ruku, platí to. Jsem lidsky zklamán, reagoval na novou koalici Vokřál 

Mít tým "nepolitických profíků" může ale přinášet řadu různých úskalí.

Například když vás sundá parta politických profíků. 

Lepší Vaňková v hrsti než Vokřál na střeše.

Babišův brněnský vyslanec Petr Vokřál vždy tak trochu vybočoval z řady premiérových fanatických straníků. Osobně jsem Vokřála několikrát potkal, měl možnost s ním i v relativním soukromí mluvit a musím uznat, že je to sympatický chlap.

A v tom je právě jeho slabina. Sympatie jsou dobré na voliče, ne na vyjednávání. Ne na koaliční partnery. 

Člověk by totiž mohl podlehnout falešné iluzi, že opravdu jedná s partnery. Ne se soupeři. Chyba. A zrovna v politice opravdu školácká. Každý elév z ČSSD či ODS totiž zná to ohrané moudro každé zdravé dědiny:

Že silnější pes mr*á! (A pokud ne silnější, tak ten, co na návsi sežene co nejvíc hladových souputníků.)

Andreje Babiše bude na ztrátě bašty jménem Brno mrzet nejvíc to, že se jeho hnutí nechalo lidově řečeno sežrat. Že se jeho lídr ANO snažil zůstat člověkem v moři plném politických žraloků.

A tak se stejným predátorským zápalem, s jakým nalétl Babiš v roce 2014 a 2018  se svou celorepublikovou mašinou geniální PR populismu na hladové voliče napříč věky a regiony, byl jeho vyslanec zákulisními divadýlky zlikvidován, aniž by měl šanci zaznamenat, že se vůbec něco děje.

Co si z toho tedy vzít? Kdo jinému jámu kopá? To v Brně ještě ukáže čas. Kdo se směje naposled? Možná. Nesmíme zapomenout, že prostředky ANO jsou téměř neomezené, profesionalita marketérů na stupni geniální, Andrejův buldočí reflex stále zdravý a Vokřál s novou pověstí muže s čistým štítem.

Jednou věcí jsem si však jistý: na člověka si po brněnské kauze "NE, 2018" už v ANO nikdo nikdy hrát nebude.

Foto Varvara Šatunova

Štítky glosa, volby, vokřál, babiš, ano, ODS, ANO 2011, Andrej Babiš, Petr Vokřál, Brno, Bohumil Šimek, Taťána Malá, Praha, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: NE, 2018. Konec lidskosti v Babišově ANO  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.