Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocných chřipkou na jihu Moravy ubylo, a to i díky prázdninám

Lidí s akutními respiračními onemocněními a chřipkou v Jihomoravském kraji v tomto týdnu oproti předchozímu asi o pětinu ubylo, nemocných je 1500 lidí na 100.000 obyvatel. V kraji jsou nyní jarní prázdniny, které na poklesu mohou mít svůj podíl. Na webu jihomoravské hygienické stanice to dnes uvedla vedoucí protiepidemického odboru Renata Ciupek.

V kraji dosud byla chřipková epidemie, kdy hranice epidemie je někde kolem 1700 nemocných na 100.000 obyvatel. Před týdnem bylo na 100.000 obyvatel v kraji 1853 nemocných, ještě o týden dříve 2017, epidemie tehdy začala.

Nejvyšší nemocnost hygienici evidují na Hodonínsku, a to 2202 nemocných na 100.000 obyvatel. Nejvíc je podle hygieniků postižena věková skupina dětí do pěti let, zhruba o desetinu se zvýšil počet nemocných ve věkové skupině lidí nad 65 let.

Na chřipku letos zemřeli dva lidé

"Nejvyšší podíl chřipkových onemocnění je stále hlášen na Blanensku a Hodonínsku," uvedla Ciupek. Doplnila, že od začátku sezony bylo v Jihomoravském kraji zaznamenáno devět případů chřipky s velmi závažným průběhem, z nichž dva skončily úmrtím.

Akutní respirační nemoci jsou rýma, kašel a záněty dutin nebo průdušek, zatímco chřipka zachvátí celý organismus a většinou ji doprovází vysoká horečka, bolest kloubů a svalů a celková únava. Některé nemocnice kvůli epidemii zakázaly návštěvy. Týká se to obou brněnských fakultních nemocnic, také nemocnic Znojmo, Kyjov, Břeclav, Hustopeče a Úrazové nemocnice Brno.

Hygienici nedoporučují nemoc přecházet

Hygienici doporučují důsledně dodržovat zásady hygieny rukou a dýchacích cest. Pokud je to možné, lidé by se měli vyhýbat přelidněným místům, v uzavřených prostorách pak častěji a důkladně větrat. V případě vzniku onemocnění je třeba věnovat náležitou pozornost léčbě a nesnažit se onemocnění přecházet.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Jihomoravský, nemoc, Morava, Jihomoravský kraj, jarní prázdniny, Krajská hygienická stanice, epidemie, okres Hodonín, Úrazová nemocnice v Brně, Nemocnice Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných chřipkou na jihu Moravy ubylo, a to i díky prázdninám  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.