Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Starém Brně s předstihem vaří zelené pivo. Výrobu barevného moku poprvé řídí žena

Velký den nastal v pivovarském areálu na brněnském Mendlově náměstí, kde se pivovarníci pustili do vaření zeleného piva. Bylinný speciál, který si lidé vychutnávají o Velikonocích, slaví letos plnoletost a vůbec poprvé v historii se připravuje pod vedením ženy.

Zelený čtvrtek, který letos připadá na 6. dubna, ani letos nebude bez zeleného piva z Brna. Postarali se o to brněnští sládci, kteří se s předstihem vrhli do příprav alkoholického nápoje. Letos uvaří pivovarníci hektolitry piva, jež poputuje do českých i slovenských restaurací. Na celý proces dohlíží nově ředitelka Starobrna Klára Konupčíková.

„Pivo vaříme stále podle stejné původní receptury z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu a jakostního žateckého chmele tradičním způsobem na dva rmuty,“ řekla Konupčíková, jež funkci zastává od loňského listopadu a v pivovaru pracuje už bezmála patnáct let.

Podle Konupčíkové je o speciálně zbarvené pivo mezi zákazníky stále zájem. Složení třináctistupňového speciálu zůstává tajné, zná ho jen několik několik málo lidí. Před několika lety sládci nicméně prozradili, že do speciálu přidávají kopřivy. Autorem receptury je bývalý starobrněnský sládek Petr Hauskrecht. 

Důležitou výrobní složkou je takzvaný bylinný výluh, který zahrnuje hned několik druhů bylin. Svou sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů, poté při teplotě kolem jednoho stupně Celsia dokvašuje, chuťově se zakulacuje a získává typický buket a říz. Nakonec se do nápoje přidává likér. 

„Musíme hlídat čas kontaktu bylin s vroucí vodou, abychom dosáhli patřičné kvality a koncentrace. Přesné dávkování koncentrovaného a silného výluhu je od začátku výrobním tajemstvím. Řádově potřebujeme litry výluhu,“ uvedl sládek a manažer kvality Jiří Brňovják.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Starobrno, Pivo, Výroba, Speciál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Starém Brně s předstihem vaří zelené pivo. Výrobu barevného moku poprvé řídí žena  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.