Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brigádníci dostanou letos více peněz. Studentům ale konkurují i třicátníci

Odbitím letních prázdnin hodili studenti aktovku do kouta a vyrazili na letní brigády. Poptávka je například po plavčících, prodavačích nebo uklízečích. Pracovníci si oproti minulým sezonám vydělají více peněz. Kromě studentů se o práci stále častěji uchází také třicátníci.

Podle oslovených portálů je letos největší sháňka pro prodavačích. Tradičně velký zájem je o pracovníky v gastronomii, kteří po omezeních z důvodu pandemie covidu v loňských letech vyhlíží lepší sezónu. Nechybí ani sezónní brigády. Nouze je o plavčíky, prodavače u stánků se zmrzlinou, animátory nebo instruktory letních táborů. Poptávka je tradičně na stavbách či výrobě. 

Podle portálu Fajn-brigady.cz se hodinovka oproti minulému roku zvýšila o deset korun. Průměrná celorepubliková mzda je nyní 139 korun za hodinu. V Jihomoravském kraji je průměr o korunu nižší. Vzhledem k rostoucím cenám si brigádníci více cení své práce. Navíc v souvislosti například s rostoucí inflací není brigáda záležitostí už jen studentů. „Dříve jsme byli zvyklí na brigádníky ve věku od osmnácti do čtyřiadvaceti let. V průběhu loňska a letoška se vrchní hranice posunula na čtyřiatřicet let,“  řekla Martina Ryšková z portálu Fajn-brigady.cz. 

Síla internetu i sociálních sítí

Zájemci nejčastěji hledají přivýdělek prostřednictvím internetových portálů nebo přes sociální sítě. Sehnat brigádu díky pár kliknutím ušetří lidem čas i námahu. „Dřív jsem hledala brigády přes známé nebo na sociálních sítích. Občas to bylo zdlouhavé a nepřehledné. Mnozí zaměstnavatelé navíc často neodepisují. Letos jsem ale měla štěstí a našla brigádu takřka okamžitě,“ sdělila studentka Lucie Ošmerová.

Zaměstnavatelé zájemce pravidelně upozorňují, že hledání práce na inzertních serverech má svá rizika. Uchazečům radí, aby si vždy pečlivě prověřili, zda zaměstnavatel uvádí úplné informace. Mnohdy se totiž objevují na webu podvodné inzeráty. Pozor si je také třeba dát na formulaci smlouvy. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky brigáda, léto, studenti, práce, sociální síť, Jihomoravský kraj, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Strnad

Původně jsem chtěl kritizovat použití slova "odbitím", ale nevím jak to redaktor myslel, zda se "odbudou", nebo odbití od odbíjení... :-) Budiž. Nicméně stejně ta úvodní věta je na hlavu. Spíš bych napsal "zahájením letních etc." Odbitím letních prázdnin se prázdniny odbíjejí ve smyslu ukončí (hodiny odbíjejí dvanáctou....)? Prázdniny se odbudou a začne škola...? Jo a nekamenujte mně jako hnidopicha, jen mi ta věta hrozně kroutí očima :-)

Neděle, 3. července 2022, 07:01Odpovědět

Brigádníci dostanou letos více peněz. Studentům ale konkurují i třicátníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.