Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brněnští sládci se pustili do vaření zeleného Starobrna. Pošlou ho i na Slovensko

V pivovaru na Starém Brně zadělali sládci v předstihu na výrobu tradičního starobrněnského speciálu, Zeleného piva. Alkoholický nápoj si lidé vychutnávají o velikonočním Zeleném čtvrtku. Letos pivovarníci uvaří bezmála 3 500 hektolitrů speciálně zbarveného piva.

Zelené pivo se v pivovaru na Mendlově náměstí připravuje už sedmnáct let. Celkem v tomto roce pivovarníci uvaří 3 435 hektolitrů zeleně zbarveného pivního moku, dalších 350 hektolitrů nápoje pak zamíří na Slovensko, kde si rovněž místní oblíbili popíjení speciálu Starobrna. 

Sládci z Brna letos doufají, že pivo poteče o Zeleném čtvrtku, který připadá na 14. dubna, proudem. Uplynulé dva roky totiž poznamenala epidemiologická opatření. „V roce 2020 jsme Zelené pivo nabídli se zpožděním u příležitosti otevření restaurací v květnu. Vloni se prodávalo z restauračních okýnek v PET lahvích,“ popsal výrobní ředitel Heinekenu Milan Schramm.

Složení třináctistupňového speciálu zůstává tajné, znají je jen čtyři lidé. Autorem repeceptury je bývalý starobrněnský sládek Petr Hauskrecht. Důležitou výrobní složkou je takzvaný bylinný výluh, který zahrnuje hned několik druhů bylin. Svou sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů, poté při teplotě kolem jednoho stupně Celsia dokvašuje, chuťově se zakulacuje a získává typický buket a říz. Nakonec se do nápoje přidává likér. 

Musíme hlídat čas kontaktu bylin s vroucí vodou, abychom dosáhli patřičné kvality a koncentrace. Přesné dávkování koncentrovaného a silného výluhu je od začátku výrobním tajemstvím. Řádově potřebujeme litry výluhu,“ uvedl sládek a manažer kvality Jiří Brňovják.

Zelené pivo budou nabízet gastronomické provozovny na Moravě, v Čechách i na Slovensku. Jejich aktualizovaný seznam zájemci před Velikonocemi najdou na webovkách podniků nebo stránkách zelenepivo.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Heineken

Štítky pivo, Brno, Starobrno, Sládci, Alkohol, Slovensko, Pivovar Starobrno, Zelený čtvrtek, Staré Brno, Heineken, Velikonoce, Petr Hauskrecht, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští sládci se pustili do vaření zeleného Starobrna. Pošlou ho i na Slovensko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.